LG Stylus 2 er verdens første smarttelefon med DAB+

LG satser på DAB på mobilen.

DAB +. LG introduserte sin nyeste telefon under Radiodays Europe 2016 og brukere i Norge samt Tyskland, Storbritannina, Nederland, Belgia, Italia og Australia blir de første som kan kjøpe LG Stylus 2 med DAB+.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I 2017 slukker FM-båndet og det er DAB+ som gjelder. I tillegg kan man selvsagt høre radio over internett, for eksempel på mobilen.

Skjønt har du ikke tilgang på trådløst nett, må du bruke data i mobilnettet, nærmere bestemt cirka 70 MB per time. Det betyr at 1GB data tilsvarer cirka 15 timer med radiostrømming.

— Med nye LG Stylus 2 som har DAB+ radio innebygget kan du høre radio gratis. Det er et viktig prinsipp. Dessuten bør du heller ikke bekymre deg for kapasiteten i mobilnettet, sier Gunnar Garfors som er leder for International DMB Advancement Group og rådgiver i NRK.

Han trekker også frem robust mottak, og hevder at man med en ekstern antenne også kan bruke mobilen som DAB-mottager i bil og dermed spare utgifter til en DAB-adapter.

- Men å lytte til DAB-sendinger på mobilen i t-banetunnelene kan du bare glemme?

— Ja, enn så lenge kan du ikke det. Men det er mulig å lage apper hvor man veksler mellom DAB- og internett, og her hjemme medfølger radio.no-appen som inneholder alle de kjente norske radiokanalene, forklarer Garfors.

Se Harriet (80) skjelle ut NRK:

Les også

- Det er jo helt bak mål, vi er blitt DAB-lurt!

LG alene

LG lanserer Stylus 2 under Radiodays Europe i Paris. Foreløpig er det ingen andre produsenter som offisielt har DAB+ kompatible mobiler på gang.

— Vi er dialog med de største mobilprodusentene i verden, men jeg kan ikke si noe hvem som eventuelt er på gang med DAB i mobil. Det må du spørre produsentene om, sier Garfors som peker på at DAB+ er driveren med store DAB-land som Storbritannia og Tyskland som viktige markeder.

Sjef for LGs mobildivisjon sier følgende i en pressemelding:

— Vi har en proaktiv tilnærming overfor det raske teknologiskiftet til digital radiokringkasting og har utstyrt LG Stylus 2 med DAB+ for å bidra til et nytt paradigmeskifte når det gjelder smarttelefoner.

LG Stylus 2 som med en forventet prislapp på rundt 3000 kroner er en typisk mellomklassemodell. Til sammenligning viser tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen at gjennomsnittprisen på mobiler solgt i det norske markedet var på 4300 kroner i 2015. Opp fra 2600 kroner i 2014. Har ikke DAB+

Les også

Samsung lanserte Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge

Usikker på etterspørselen

— DAB+ har vært ønsket i de bærbare dingsene våre i årevis, men på mobilen har jeg et inntrykk av brukere som har en romslig datakvote enten strømmer direkte, eller lagrer nye spillelister i tjenester som Spotify, Tidal eller Apple Music mens mobilen er koblet til Wi-Fi hjemme, sier Finn Jarle Kvalheim som er journalist og mobiltester i teknologinettstedet Tek.no.

Han tror likevel DAB+ på mobilen kan være en aktuell løsning for brukere som vil ha resten av radioopplevelsen med nyheter etc. uten å måtte bruke datatrafikk

— Men jeg vil tro få lar dette styre mobilvalget sitt, sier Kvalheim, som synes det skal bli spennende å se om norske mobilkunder som gjerne betaler dyrt for toppmodeller, faller for de mange spennende og mellomprisede mobilene som er på vei ut i markedet.

Les også

Trenger du virkelig å lukke apper for å spare batteriet?

Kan også brukes som mini-TV

LGs nye mellomklassetelefon er utstyrt med en chip som foruten DAB og DAB+ også støtter DMB (Digital Multimedia Broadcasting). En videreutvikling av DAB-standarden som muliggjør kringkasting av TV-signaler.

I Norge har NRK, TV2 og TV3 sendt mobil-TV over DMB-standarden siden 2009. Trolig en godt bevart hemmelighet for de fleste.

— Det er riktignok kun solgt 10.000 mini-TV-er i Norge, men vi er spente på hva Stylus 2 kan bety for mini-TV. Tenk for eksempel under store sportsarrangementer i Holmenkollen når mobilnettene knapt klarer å ta unna for tale og sms. Da vil kringkastet mobil-TV over DMB være en god løsning, sier Garfors.

Sparer 7600 kroner i året:

Les også

Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

LG Stylus 2

● Skjerm: 5.7-tommer HD In-cell Touch (1280 x 720)

● Chipset: 1.2GHz Quad-core

● Kamera: Rear 13MP / Front 8MP

● Minne: 1.5GB LPDDR3 RAM / 16GB ROM / MicroSD

● Batteri: 3,000mAh (removable)

● Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow

● Størrelse: 155 x 79.6 x 7.4mm

● Vekt: 145g

● Nettverk: LTE / HSPA+ / GSM

● Tilkoblinger: Wi-Fi 802.11 b, g, n / Bluetooth 4.1 / USB 2.0 / NFC / A-GPS / DAB+ / DMB

● Farge: Titan / Brown

Publisert: