Tunge isforhold forsinker hjelpen til Ousland og Horn

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn er om lag 30 kilometer unna å få hjelp fra to andre polfarere. Tunge isforhold, og sterk vind forsinker dem i å nå frem.

Publisert:

KOM SEG LØS: Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er på vei mot kollegaene Børge Ousland og Mike Horn. Forskningsskipet Lance kom seg løs onsdag ettermiddag etter at det frøs fast i isen tirsdag. Foto: Tore Meek, NTB scanpix (arkivfoto)

NTB

– Begge lag har hatt ekstremt tunge isforhold, og det har vært en vindøkning, fortalte talsmann Lars Ebbesen for ekspedisjonen til VG rundt midnatt.

Det var ventet at Børge Ousland og Mike Horn skulle møte Aleksander Gamme og Bengt Rotmo natt til torsdag. De to sistnevnte er sendt ut på ski fra skipet Lance med mat og brensel.

I en oppdatering på Facebook onsdag skrev Ousland og Horn at de har nok mat til to dager til på isen.

Har slått leir

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn befinner seg ifølge VG på 82 grader og 47 minutter nord, 19 grader og 53 minutter vest. Der har de slått leir for natten.

Polfarerne gikk 29 kilometer på isen tirsdag og ytterligere 20 kilometer natt til onsdag.

Oppdateringene fra Ousland og Horn viser at de to er utmattede, har frostskader og har måttet reparere ødelagt utstyr.

Det er uvisst hvor langt Gamme og Rotmo skulle gå før de ville slå leir. Avstanden mellom dem og ekspedisjonen ved siste rapporterte plassering var 30 kilometer.

Skulle møtes natt til torsdag

Ousland og Horn krysser Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski. De har brukt såkalte packrafts, en liten oppblåsbar kano, til å kysse råker i isen. Polfarerne har vært utendørs under ekstreme forhold i 85 dager.

Tidligere onsdag meldte ekspedisjonen at de trodde Gamme og Rotmo ville nå frem til Ousland og Horn i løpet av natt til torsdag.

– Det blir i så fall tidlig på morgenen, men de har allerede skjøvet det ut til i morgen før klokken 18, sier Ebbesen til VG onsdag kveld.

I siste rapport til Lance fortalte Gamme og Rotmo at de to hadde møtt på en råk, og det har forsinket dem noe.

Skipet Lance var en periode frosset fast i isen, men ble frigjort og seiler nå nordover gjennom råkene.

Publisert: