Valgordningen gir rødgrønt overtak

De rødgrønne kan vinne valget i høst selv om de får færre stemmer enn de borgerlige.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Årsaken er at valgordningen favoriserer store partier, som Arbeiderpartiet.

Ved stortingsvalget i 2005 fikk de borgerlige over 20.000 flere stemmer enn de rødgrønne. Likevel fikk de rødgrønne flest mandater i Stortinget, og landet fikk en regjering sammensatt av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

– Det er valgordningen som slår ut på denne uheldige måten. Den favoriserer fortsatt de største partiene, og fremfor alt Arbeiderpartiet, som har et betydelig styringstillegg, sier valganalytiker Johan Giertsen til Bergens Tidende.

Ved forrige valg ble valgordningen justert noe. Terje Sørensen, valganalytiker i TV 2, sier justeringene har rettet på en del av skjevhetene. Likevel kan de rødgrønne vinne høstens valg uten stemmeflertall.

– Slik meningsmålingene har vært, kan det bli rødgrønt flertall i Stortinget, selv om regjeringspartiene får 100.000 færre stemmer enn de borgerlige. Det kommer av at Arbeiderpartiet forsyner seg grovt av distriktsmandatene, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg sier det er et demokratisk problem at mandatfordelingen er så skjev.

– Det er noe ved valgordningen som ikke er helt bra her, for når et parti kommer over en viss størrelse, så får det straks noe gratis, sier hun.

Mandattallet fra hvert fylke skal justeres hvert åttende år, i takt med befolkningsutviklingen. Neste justering blir i 2013.

Publisert: