I morgen starter vaksineringen

Torsdag morgen starter Bergen kommune vaksineringen mot svineinfluensa.

SCANPIX

NTB

Personer som har større risiko for å få alvorlige komplikasjoner av A(H1N1) – svineinfluensa, får tilbud om vaksine først, skriver Bergen kommune i en pressemelding.

Innbyggere i risikogruppene kan kontakte sin fastlege eller møte opp på tidligere Fyllingsdalen sykehjem for å få vaksine.

Folkehelseinstituttet er bekymret over en meningsmåling der 64 prosent sier de ikke vil vaksineres mot svineinfluensa. En professor sier alle har et moralsk ansvar for å ta vaksinen.

I undersøkelsen svarer 15 prosent at de ikke har bestemt seg ennå, og bare 21 prosent sier et klart ja til å ta vaksinen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Det var lavt, og jeg håper langt flere tar imot tilbudet når de får det. Både for å beskytte seg selv, men ikke minst på grunn av flokkbeskyttelsen, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Offer utenfor risikogruppe

Mannen (50) som i helgen ble den sjuende som har dødd i Norge etter å ha blitt smittet av viruset, var utenfor risikogruppene. Også en jente i tenårene ble lagt inn på sykehus for intensivbehandling i helgen, uten at hun tilhørte noen risikogruppe.

En ny rapport viser for øvrig at svineinfluensaen er farligere enn først antatt for folk som i utgangspunktet er helt friske: Hver tredje som havner i respirator, er utenfor risikogruppene, kunne Stavanger Aftenblad melde mandag.

— Dette er alvorlige meldinger som gjør at det er god grunn til å la seg vaksinere selv om man ikke tilhører en av risikogruppene. Selv kommer jeg uten tvil til å ta vaksinen, og jeg vil råde alle mine nærmeste til å gjøre det samme, sier Iversen.

Les også

Mann døde av svineinfluensa

Farlig nok?

Fire av ti som sier nei til vaksine i undersøkelsen som Respons har gjennomført for Aftenposten, begrunner standpunktet sitt med at de ikke tilhører noen risikogruppe.

20 prosent er redd for bivirkninger, og 20 prosent mener svineinfluensaen ikke er farlig nok.

Disse bør alvorlig revurdere sitt standpunkt, mener professor i epidemiologi Dag Thelle:

— Jeg oppfatter det som et moralsk ansvar å ta vaksinen. Hvis jeg lar være å vaksinere meg, og hvis mange nok lar være å vaksinere seg, vil muligheten for spredning øke, også for dødsfall, sier han til NRK.

De som vurderer vaksine eller ikke, bør altså ikke bare tenke på seg selv, mener Thelle, og legger til at noe av det aller viktigste i denne epidemien er at det er de yngre aldersgruppene som er mest utsatt for de store komplikasjonene.

Sprikende råd

Samtidig kommer det fortsatt sprikende råd om hva som er det lureste å gjøre. Smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus advarer ifølge Dagsavisen gravide mot Pandemrix, som er den vaksinen norske myndigheter har kjøpt inn.

— Dette er en uprøvd vaksine som blant annet inneholder kvikksølv, sier hun.

Også innhold av skavlen gjør at Andersen er skeptisk. Skvalen øker antistoff-produksjonen i kroppen, men er omdiskutert og forbudt i USA.

Folkehelsa-direktøren er irritert over utspillet, som han mener er «direkte uforsvarlig». Han sier at tilsetningen av kvikksølv er mindre enn det man får i seg gjennom den daglige kosten, og at skavlen-mengden tilsvarer det man får i seg gjennom en spiseskje olivenolje.

Vil du ta vaksinen? Skriv gjerne noen linjer om hvorfor du velger som du gjør.