Borgen blir Oslos nye ordfører

SVs Marianne Borgen blir ny Oslo-ordfører.

SV-ORDFØRER: Marianne Borgen blir ny Oslo-ordfører. TRYGVE INDRELID

  • Hanne Mellingsæter
  • NTB

Forhandlingsresultatet godkjennes av representantskapene i MDG, Ap og SV fredag kveld.

Marianne Borgen ville ikke si noe om hun kom til å bli ordfører eller ikke i et nytt rødgrønt byråd i hovedstaden da hun hastet inntil Oslo SVs representantskap på Tøyen for å presentere avtalen hun har fremforhandlet med Ap og MDG.

Les også:

Les også

SV får ordfører og helse- og sosialbyråd i Oslo

— Jeg gleder meg veldig til å presentere avtalen, uttalte Borgen til NTB på vei inn.

En halvtime senere meldte først NRK at Borgen overtar ordførerkjedet etter Fabian Stang (H).

— Jeg ønsker alt godt til den det måtte bli i en fantastisk jobb, er Stangs eneste kommentar til at Borgen tar over.

Arbeiderpartiets Raymond Johansen blir byrådsleder, og NRK melder at Miljøpartiet De Grønne får miljøbyråden, trolig Lan Marie Nguyen Berg. SV får også helse- og sosialbyråden i Oslo, bekrefter lokallagslederen overfor NTB.

— Kabalen er ikke lagt, og eventuelle navn til posisjoner legges frem neste onsdag, sier MDG-representant til Aftenposten.

Les også:

Les også

Kaster kortene i Oslo

Etter det Aftenposten erfarer, får Ap fem byråder og MDG to, mens SV må nøye seg med én – pluss ordføreren. Kilder Aftenposten har vært i kontakt med hevder at det ikke kunngjort hvem som får byrådsposisjonene fredag. Partistyret i Arbeiderpartiet ble samlet i forkant av representantskapsmøtet for å bli opplyst om at de ikke fikk ordføreren. Tone Tellevik Dahl ble langt på vei lovet en «tung post», og partiet ser det positive i at fordi ordførerposisjonen går til et annet parti, åpner det for flere Ap-ere i byrådet. Det skal ha blitt sagt lovord om Borgen på Aps samling.

Dagsavisen melder at MDG, SV og Ap er enige om at Oslo sentrum skal være fritt for biler innen 2019. Etter detavisenforstår, skal MDGs krav om mer sykkelvei og sykkeltilpasning ha vært enkle å lande, da disse ikke er dyre tiltak. Det meldes også at Oslo-skolen skal gjennomføre færre tester – og de skal i større grad være frivillige, ifølge samarbeidsavtalen.

SVs første ordfører i Oslo

Hun ville ikke si noe om hvor trygg hun følte seg på at representantskapet ville si ja til avtalen.

— Nå skal vi ha en demokratisk prosess i SV, det er veldig viktig for oss, så får vi se hvordan det går utover kvelden, svarte Borgen før hun forsvant inn til 91 ventende delegater.

Mye tyder nå på at Marianne Borgen vil bli historisk, som SVs aller første ordfører i hovedstaden.

Borgen har vært SVs gruppeleder i bystyret den siste fireårsperioden og har sittet som leder av bystyrets samferdsels- og miljøkomité.

Professor i statsvitenskap Frank Aarebrot mener Johansen har gjort klokt i å vrake sin egen ordførerkandidat.

— De trengte en som kunne hamle opp med populære Fabian Stang (H). Borgen er et kjent fjes i bypolitikken, og hun markerte seg veldig i saken om Munch-museet. Der viste hun at hun har evne til å tenke helhetlig for byen, sier Aarebrot til NTB.

Bøhler: – Trygge på eget parti

Fredag avgir 368 medlemmene i representantskapet i Oslo Ap sin dom over byrådsavtalen partiets forhandlingsutvalg har jobbet frem på Østmarkseteren.

Mens byrådslederkandidat Raymond Johansen uttalte at han var spent på delegatenes dom, virket Oslo Aps leder Jan Bøhler mer avslappet over utfallet.

— Vi har jo veldig god kontakt med partiet vårt, så vi er trygge på eget parti, sa han til pressen på vei inn til Samfunnssalen ved Sentrum Scene kl. 16.30 fredag.

Bøhler la til at dette er et «møte vi har gledet oss voldsomt til» og at det er «det største som har skjedd i Oslo Aps historie på 19 år».

Presenterer innholdet søndag eller mandag

Tidligere Norway Cup-general Frode Kyvåg, tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen og leder av Oslo idrettskrets og tidligere statssekretær, Norvald Mo, er blant dem som i kveld får vite innholdet i den politiske plattformen til Oslos nye byråd.

Jan Bøhler ankom Samfunnssalen, som ligger bare noen få minutter fra Youngstorget, like før møtestart. Og helt til slutt kom toppduoen Raymond Johansen og ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl.

Johansen sa at han er spent på dommen fra sine egne.

— Det er klart jeg er spent på deres reaksjoner. Nå har vi holdt på i tre uker, så får vi se om de er fornøyd.