Tåregass og opptøyer i Oslo

Den fredelige demonstrasjonen i Oslo lørdag ettermiddag ble avløst av en ny runde med gateslag. 130 mennesker ble innbrakt av politiet.

Publisert:
NTB

Dagen startet med en fredelig demonstrasjon foran Stortinget, der blant andre SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen deltok. Det gjorde også SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås.

Les også: Trapper opp krigen

Mange av demonstrantene valgte å gå videre til Israels ambassade i Parkveien bak Slottet. Blant dem var Holmås, skriver Dagsavisens nettutgave.

Brukte tåregass

Kvinner og småbarn gikk først i demonstrasjonstoget. Vel framme foran ambassaden ble plutselig stemningen amper, og politiet måtte til slutt ta i bruk tåregass for å spre folkemengden.


**Frp:

Les også

Frp frykter flere gateslag i Norge

Frykter flere gateslag i Norge**

**AUF:

Les også

AUF: Uakseptabel voldsbruk i Oslo

— Uakseptabel voldsbruk i Oslo**

**Høybråten:

Les også

Høybråten: Slå hardt ned på pøblene

— Slå hardt ned på pøblene**

For å få kontroll utenfor ambassaden lørdag formiddag tok politiet i bruk tåregass som ble sprøytet inn i mengden. Deretter ble demonstrantene omringet, og det ble krevd at de forlot området umiddelbart. Etter hvert var det bare en «hard kjerne» av demonstrantene igjen i området mellom politibilene.

— Vi laget en sluse for å få kontroll over demonstrantene. Så førte vi dem gjennom, opplyser en polititjenestemann på stedet.

— Noen tjenestemenn ble skadd etter å ha blitt truffet av stein, men det er bare snakk om lettere skader, sier tjenestemannen.

Raserte butikker

Ved 17.30-tiden lørdag hadde politiet fått kontroll på demonstrantene utenfor Israels ambassade i Parkveien bak Slottet i Oslo. Men mange av deltakerne tok deretter turen til andre steder i byen for å fortsette demonstrasjonen der, blant annet Jernbanetorget og Egertorget.

Les om konfliktens bakgrunn:

«Et løfte fra Gud»

Flere sluttet seg til demonstrantenes rekker etter hvert. Anført av trommevirvel dannet det seg en svær prosesjon ved Youngstorget som så fortsatte til Stortinget i 18-tiden.

130 pågrepet

I disse nye demonstrasjonene var det mange uroelementer som benyttet anledningen til å gjøre skadeverk på butikker og bygninger i sentrum. NTB observerte flere knuste butikkvinduer, og i tillegg ble politi til hest beskutt med fyrverkeribomber.

Det ble også skutt raketter inn i lokalene til frimurerlosjen, der det ifølge TV 2 var juletrefest med 200 barn til stede.

Spesielt McDonald’s-restauranter har blitt utsatt for pøblenes vrede. Politiet opplyste til VG Nett lørdag kveld at flere restauranter har måttet stenge.

Rundt 130 mennesker ble pågrepet i løpet av kvelden.

Også i resten av Europa var det store demonstrasjoner lørdag kveld.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert:

TÅREGASS: Demonstrasjonstoget mot den israelske ambassaden i Oslo ble stanset av politiet. Foto: SCANPIX

KNUST: Flere McDonald's-restauranter i hovedstaden fikk gjennomgå. Foto: SCANPIX

KONTROLL: Et antall demonstranter ble anholdt. Foto: SCANPIX

FYRVERKERI: Demonstrantene tok i bruk fyrverkeri mot politiet. Foto: SCANPIX

FYLTE GATENE: Demonstranter fylte gatene i flere norske byer lørdag, deriblant Oslo og Bergen. Foto: SCANPIX

svp://15972svp://15977