Finn én feil

Nokia Lumia 630 er en svært rimelig og svært bra Windows-mobil med en stor feil.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Kan du ikke ta en «selfie» med et ungdomskamera, så har du som mobildesigner ikke forstått målgruppen.

Nokia Lumia 630 er en svært rimelig og, på svært mange områder, en svært bra Windows-mobil, men den mangler altså et front— og ansiktskamera. Det tror vi gjør sitt til at mange i målgruppen vil rynke på nesen og velge noe annet.

Og det er litt synd, for Lumia 630 har på mange måter mye av det som skal til for å lykkes. Det viktigste er prisen. Mobilen koster i skrivende stund under 1200 kroner. Det er cirka 3600 kroner mindre enn den rimeligste versjonen av Iphone 5S, som svært mange barn og unge maser om å få.

Ligner på Iphone

Visuelt ligner faktisk Lumia 630 en god del påiPhone 5C. Forskjellen er at på Lumia 630 kan du bytte ut det fargerike dekselet med stadig nye farger. I tillegg gir plastdekselet et inntrykk av at mobilen er godt beskyttet.

Lumia 630 er den første Windows-mobilen med den aller nyeste oppdateringen avWindows Phone 8.1.

Det betyr et par nye funksjoner, som et bakgrunnsbilde som vises som en gjennomsiktig bakgrunn på alle programflisene, du kan velge om du vi vise flere apper (fire kolonner) på startskjermen og tjenesten Wi-Fi-sensor skal gjøre det lettere enn noen gang å koble seg til trådløse nettverk.

Ved å dele nettverksopplysningene med vennene dine, så vil alle som er på besøk hos deg – og har en Windows Phone 8 – automatisk bli koblet til ditt trådløse nett.

Windows Phone 8.1 har også fått et handlingssenter, som Android og etter hvert iOS har fått. Nyhetene i Windows Phone 8.1 er mange, men den største er ennå ikke tilgjengelig i Norge, nemlig den digitale assistenten og stemmestyringsfunksjonen Cortana.

Lumia 630 har visse likheter med iPhone 5C. FOTO: Hallvard Lunde

Mørk skjerm

Skjermen på 4,5 tommer er jevnt over bra, men den er litt mørk. På noen av fargeplakatene i WB Bench, så forsvinner de mørkeste fargene for oss. Selv med lysstyrken innstilt på høyeste lysstyrke.

Nokia_Lumia_630_gru_556302b-elOh2Dbmfp.jpg

Den litt knappe lysstyrken vises også igjen utendørs, der vi bare kan glemme å se veldig mye på skjermen i skarpt sollys.Ytelsestestene på Lumia 630 viser at den jevnt over yter som en ok mellomklassemobil. Dette til tross for at mobilen opererer i lavprissegmentet. Batterilevetiden målte vi til nesten seks timer. I vanlig bruk opplevde vi aldri batterilevetiden som noe stor ulempe.

Godt kamera

Til tross for at Lumia 630 er en billigmobil, så får du likevel med Nokias gode kameraapp, Nokia Camera. Mobilkameraet med en oppløsning på bare 5 megapiksler gjør en ganske god jobb.

Kameraet er litt tregere å starte enn på de beste toppmodellene og litt tregere i bruk, men du får likvel godt utbytte av Nokias gode kameraapp. Her får du igjen mye for pengene.

Bildene som kommer ut av kameraet er også pene. Gode farger, god skarphet og relativt godt med detaljer. Det eneste vi har å utsette på kameraet, er at hastigheten gjør at man noen ganger bruker litt for lang tid når et «actionbilde» skal tas.

Lumia 630 har heller ingen dedikert utløserknapp, slik vi for eksempel finner påSony Xperia Z2ogLumia 1020.

Konklusjon

Lumia 630 er lett å like. Vi snakker om en billig og enkelt utstyrt mobil. Windows Phone 8 er tydeligvis ett lettdrevet operativsystem, for selv om vi noen ganger på vente på at mobilen skal reagere så er det sjeldent plagsomt.

Nokia byr også på mange gode apper, som Mix Radio, navigasjon og en god kameraapp.

For knappe 1200 kroner er Lumia 630 et godt kjøp, dersom du eller den som skal bruke mobilen kan klare seg uten et «selfie-kamera». Du må også klare deg uten 4G, men 3G-enheten i Lumia 630 støtter nedlastingshastigheter på opp til 21 Mbit/s, så noe stort problem er ikke dette.

I juni kom også Nokia Lumia 635 i salg. Dette er en «tvilling» til Lumia 630, men tilbyr 4G i tillegg. Prisen på Lumia 635 er 1449 kroner, så for drøyt 260 kroner får du 4G med på kjøpet.

Lumia 635 kom ut i salg 26. juni. Lumia 630 er i salg nå.

Karakter: 4

Pris: Cirka 1200 kroner

+Pris

+Design

+Mange gode apper inkludert

-Ikke frontkamera

-Ikke 4G

Spesifikasjoner:

 • OS: Windows Phone 8.1
 • Skjerm: 4,5 tommer
 • Oppløsning: 854 x 480 pkt, 221 ppi
 • Prosessor: 1,2 GHz quad core
 • Kamera: 5 MP
 • 4G: Nei
 • Bluetooth: Ja, v. 4.0
 • Lagringsplass: 8 GB
 • Minnekortleser: Ja
 • RAM: 512 MB
 • Batteri: 1830 mAh
 • Størrelse: 66,7 x 129,5 x 9,2 mm
 • Vekt: 134 gram

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no.

Les også:

Sonys spådommer om spillfremtiden

Publisert: