Nye iPhone er her

Apple har lansert iPhone 4 på selskapets utviklermesse i San Francisco i kveld. - Det største spranget i hastighet i iPhone-historien, sier Apple-sjef Steve Jobs.

Apple-sjef Steve Jobs presenterte nye iPhone 4 foran 5400 konferansedeltagere i San Francisco mandag kveld. ( Foto: FOTO: JUSTIN SULLIVAN / AFP )

Kristine Grue Langset

Årets Apple-utviklermesse World Wide Developers Conference, (WWDC) i San Francisco i USA ble sparket i gang presis klokken 19 norsk tid. Apple-sjef Steve Jobs entret scenen til stor begeistring og akkompagnert av låten «What a wonderful world».

Ryktene har florert lenge, men mange tippet på at Steve Jobs ville lansere nye iPhone 4G i åpningstalen. Tidligere år har Apple brukt konferansen til å presentere sine nye produkter, inkludert versjonene av iPhone i 2008 og 2009.

— Lanseringen av iPhone 4 er det største spranget i hastighet i iPhone-historien, sa Jobs, ifølge Aftenposten.no.

Skjermen på nye iPhone er like stor som før, med et diagonalt mål på 3,5 tommer. Men Apple har klart å firedoble oppløsningen til 640 x 960 piksler. IPhone 4 er 24 prosent tynnere enn forrige modell, og skal dermed være den tynneste smarttelefonen på markedet.

Les Apples egen presentasjon her.

- iPad i 19 land

Jobs hilset de 5200 deltagerne fra 57 land før han først gikk i gang med å snakke om iPads suksess.

— Vi har solgt over 2 millioner iPads i 10 land. I løpet av de første 65 dagene ble det lastet ned over 5 mill bøker, det er cirka 2,5 bøker per iPad, sier han og viser klipp fra internasjonale medier i forbindelse med iPad-lanseringen. Ifølge Jobs vil iPad komme til å finnes i 19 land innen utgangen av Juli.

Jobs viste fram tre nye apps: Netflix, som er stor innen streaming film-utleie i USA, Zynga, kjent fra Farmville og Activision med GuitarHero.

100 nye funksjoner

I begynnelsen av april annonserte Apple den fjerde versjonen av iPhone-operativsystemet. Oppdateringen består av over 100 nye funksjoner, med multitasking som kanskje den aller viktigste. Takket være sistnevnte vil det for eksempel bli mulig å bruke Spotify-applikasjonen samtidig som man surfer på nettet og sjekker e-post

Jobs viste frem åtte de 100 nye funksjonene under presentasjonen, men Apple-sjefen fikk ironisk nok tekniske problemer med nettverket da han demonstrerte hastigheten på nye iPhone 4G sammenliknet med 3G.

— Noen skal få svi for dette, sa han humoristisk.

640 x 960 piksle r

Ifølge twitrere i salen i San Francisco har iPhone 4 et utrolig presist bilde. Apple har måttet hente inn spesielle projektorer for å klare den høye oppløsningen.

— En oppløsning på 640 X 960 piksler. Det er første gang det er blitt gjort i en telefon, sier Jobs.

— I iPhone 4 sitter A4-prosessoren, samme som i iPad. Alt sitter tettpakket i telefonen, derfor måtte vi bruke microSIM, for å få plass, forteller Jobs.

Av andre finesser nevner han:

 • Litt større batteri
 • Syv timer taletid
 • Seks timer 3G-nettbruk
 • Ti timer WiFi-bruk
 • Ti timer video
 • 40 timer musikk
 • 300 timer standby
 • Opptil 32 GB med lagringsplass
 • Gyroskop kombinert med akselerometer
 • Kompass og GPS

Kamera med bakbelysning

Kameraet på nye iPhone tar opp i HD-kvalitet, har blant annet fem megapiksel sensor med bakbelysning og 5x digital zoom. Det kan ta 30 bilder i sekundet.

Jobs lanserte nytt navn for operativsystemet iPhone OS, nå heter det iOS 4. Fra iOS 4 demonstrerte han multitasking. Det er mulig å kjøre opptil fire programmer samtidig i dvalemodus.

IPhone 4 kommer i to farger, hvit og sort. Telefonen lanseres først bare i fem land: USA, Frankrike, Tyskland, Storbrittannia og Japan. Salgsstart her er 24. juni. Deretter kommer Norge og en rekke andre land i juli.

Iphone på ville veier

Da det i april ble kjent at en Apple-ansatt hadde mistet en prototype av neste generasjon iPhone på bar i Silicon Valley, ble det mediestorm.

Teknologinettstedet Gizmodo kjøpte mobilen av finneren for 5000 dollar, og skrev utfyllende om den på nettet. Apple protesterte, og fikk til og med politiet til å ransake hjemmet til Gizmodo-journalisten. Fra scenen i San Franciso i kveld kan man se at Iphone 4 er den samme telefonen som ble "funnet" av Gizmodo.

- Håper å ta del i nylanseringen

 • Telenor vet av erfaring at dette er et produkt som våre kunder også vil være svært interessert i, og vi håper at vi så raskt som mulig kan fortelle mer om når våre kunder vil kunne ta del i denne nylanseringen, sier Atle Lessum, Informasjonssjef i Telenor Norge.

— Vi kommer så raskt som mulig tilbake til eventuelle muligheter for å forhåndsbestille iPhone 4, og vil publiseres informasjon om dette på våre nettsider i tiden fremover, legger han til.

Dagens lansering av iPhone er den fjerde i rekken i løpet av tre år. Apple har solgt over 50 millioner eksemplarer av smarttelefonen siden den ble lansert første gang i juni 2007.

Skjermen på nye iPhone er like stor som før, med et diagonalt mål på 3,5 tommer.

The Moscone Center i San Francisco er vertskap for lanseringen. FOTO: PAUL SAKUMA/ AP