Navngir angivelig drapsmann

Ole Nikolai Kvisler som er siktet i Holmlia-saken, skal i avhør ha navngitt mannen som angivelig knivstakk og drepte Benjamin Hermansen, får NTB opplyst.

Advokat Geir Lippestad, som forsvarer Kvisler, sier at Kvisler i avhør skal ha utpekt 19 år gamle Jo Erling Jahr som drapsmann. Selv hevder Kvisler han at bare satt i bilen og at de var ute på en tilfeldig kjøretur da drapet skjedde sent om kvelden sist fredag. Jahr har vært etterlyst i Norge og Norden siden lørdag. Han vil også bli etterlyst i Europa, opplyser politiinspektør Mette Haldorsen til NTB.

Ingen av de fem siktede etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen erkjente straffskyld da de ble fremstilt for Oslo forhørsrett mandag ettermiddag. Fengslingskjennelsen kommer trolig ikke før utpå formiddagen tirsdag.

Hun sier at Jahr er etterlyst og siktet for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap.— Jeg betrakter ham som medlem av Boot Boys, sier Haldorsen til NTB.

Lukkede dører Fengslingsmøtet i Oslo tinghus for de fem andre skulle opprinnelig starte mandag klokka 13, men ble sterkt forsinket. Haldorsen begjærte ved 15-tiden at møtet skulle gå for lukkede dører, noe retten innvilget klokka 15.45, hvorpå fengslingsmøtet kom i gang.

Haldorsen begrunnet begjæringen med sakens alvor i og med at drapet ifølge henne kan være rasistisk motivert. Dessuten fikk hun også rettens medhold i at faren for bevisforspillelse er stor hvis de siktede blir kjent med opplysningene de andre siktede har gitt i saken.

Innrømmet motiv Ifølge TV 2 har likevel Kvisler erkjent at han og en til, som han ikke vil navngi, løp etter Benjamin Hermansen og hans kamerat på Holmlia for å skremme dem fordi de var mørkhudede. Dette har de gjort mange ganger tidligere. Kvisler skal så ha trukket seg, mens den andre fulgte etter.

Benjamin falt og gjerningsmannen satte seg på han og stakk ham flere ganger med kniv, går det ifølge TV 2 fram av både Kvislers forklaring og forklaringen til Benjamins kamerat.

Jahr skal ifølge TV 2 stå bak en knivstikking i desember på Storo i Oslo etter å ha forfulgt en pakistaner på lignende måte.

En av teoriene til politiet går ut på at Jahr har gått i dekning i kretsen rundt nazi-lederen Erik Blücher i Sverige.

Medvirkning Lippestad er kritisk til at politiet har siktet seks personer i saken.

— Det er flere som fremstilles enn de som har gjort det. Det er åpenbart tvil om noen av de siktede, sier Lippestad til NTB.

Haldorsen aviser dette overfor NTB.

— Siktelsen er på både overlagt drap og medvirkning til overlagt drap for alle. Her er det i høy grad også snakk om psykologisk medvirkning, sier Haldorsen.

Strafferammen for denne forbrytelsen er 21 år.

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb, forsvarer for drapssiktede Erik Lauritsen (20), sier til NTB at hennes klient stiller seg helt uforstående til siktelsen.- Politiet har rensket en leilighet. Det er på det rene at regnestykket ikke går opp. Politiet har pågrepet flere enn de som har gjort dette, sier Brodtkorb.

Haldorsen vil likevel ikke utelukke flere siktelser i saken. - Slik det ser ut nå, må jeg svare nei på det, men jeg vet ikke, sier Haldorsen som vurderer politiets kort i saken som sterke.

Begjærer seg løslatt Advokat Tor Kjærvik, forsvarer for den ene av de to 17 år gamle jentene som er siktet i saken, sier at hans klient begjærer seg løslatt. Hun erkjenner ikke straffskyld. Kjærvik mener at siktelsen for hans klient er tynn.

Den andre 17-åringens advokat, Harald Johannessen, sier at det, slik han ser det, ikke er skjellig grunn til å mistenke hans klient. Han vil ikke kommentere om hun har tilknytning til det nynazistiske miljøet.

Petter Gundersen (21) - mannen som underskrev søknaden om nazimarsj til minne om Rudolf Hess i fjor sommer - forsvares av advokatfullmektig Sven Ivar Sanstøl på vegne av advokat Morten Kjensli.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Sanstøl. Utover det ønsker han ikke å gi ytterligere kommentarer.

Les også: Jakter på sjettemannIkke forbud mot nynazistiske organisasjonerFatal politifeil hindret drapssiktet i å bli arrestert Drapsvåpenet funnet?Horn vil forby naziorganisasjoner Gjengedal senker fengslingsterskelenBootboys - livsfarlig miks av vold og rasisme

ETTERLYST: Politiet etterlyser 19 år gamle Jo Erling Jahr etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia fredag kveld. (Foto: Politiet/SCANPIX)