- Oppslagene har skadet ham

Høyre-leder Erna Solberg støtter Øyvind Hallerakers beslutning om å tre til side som Høyres samferdselstalsmann.

Publisert:

TREKKER SEG: Øyvind Halleraker har unnlatt å rapportere om sin rolle i bompengebransjen, og trekker seg midlertidig som Høyres samferdselspolitiske talsmann. Foto: SCANPIX (ARKIV)

Stortingsrepresentanten trekker seg som talsmann til forholdene rundt hans roller i bompengebransjen er avklart, skriver VG. Avisen avslørte at Halleraker i flere år mottok skjulte honorarer fra bompengebransjen.

— Oppslagene har skadet ham. Han må få ryddet opp i dette, sier Erna Solberg når BT møter henne utenfor Grieghallen.

Hun mener det er lurt at han nå har trukket seg midlertidig som transportpolitisk talsmann i Høyre.

— Han trenger tid til å gå gjennom de ulike interessene han og konen hans har, og kommer tilbake til oss i ledelsen med dette, sier Solberg.

Uklart om han får komme tilbake

BA skrev tidligere i aprilat selskapet til Hallerakers kone, Via Futura, har brukt Øyvind Hallerakers navn for å vinne en anbudskonkurranse.

Det handlet om retten til å drive Arnatunnelen AS, og Hallerakers nærhet til konens selskap var med på å avgjøre konkurransen til Via Futura sin fordel.

— Han har engasjert seg for den tunnelen gjennom Ulriken i 25 år, sier Solberg til BT.

Problemet oppstår dersom han som stortingspolitikere gir råd ekslusivt til noen selskaper, mener partilederen.

- Kan han fortsette som transportpolitisk talsmann?

— Det kommer helt an på gjennomgangen hans og hva han kommer tilbake til oss i ledelsen med, sier Solberg.

Unnlot å rapportere

VG skrev onsdag at Halleraker har unnlatt å rapportere til Stortinget da han i fjor ble visepresident i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa, slik han er pliktig til.

Høyre-politikeren er inne i sin tredje periode som stortingsrepresentant for Hordaland.

Torsdag skriver avisen at Halleraker mottok honorarer for sitt verv fra 2004 til 2010. Halleraker innrømmet til avisen i går formiddag at reisene til møtene var dekket av Norvegfinans, men benektet at han mottok godtgjørelser.

- Ikke problematisk

Senere på ettermiddagen endret han forklaring og innrømmet å ha mottatt 18.000 kroner i årlige godtgjørelser for det europeiske toppvervet.

Godtgjørelsene er aldri oppgitt til Stortingets register for representantenes økonomiske interesser slik han hadde plikt til i henhold til Stortingets regelverk.

— Jeg ser ikke at det er problematisk. Jeg var ikke kjent med at jeg skulle registrere ekstrainntekter, sa Halleraker til VG.

- Skulle vært rapportert

Heller ikke Hallerakers partileder, Erna Solberg kjente til honorarene.

— Både vervet og honoraret skulle vært innrapportert til Stortinget. Jeg har vært veldig klar og tydelig overfor Øyvind om at han må passe på ryddigheten i disse spørsmålene, sa Solberg til avisen.

Litt etter klokken 14 torsdag kom meldingen om at Halleraker trekker seg midlertidig.

VENTER PÅ REDEGJØRELSE: Erna Solberg har ikke bestemt seg for om Marvin Halleraker får komme tilbake som talsmann. Foto: Rune Meyer Berentsen (arkiv)

Publisert: