Gå på meteorittjakt - kanskje blir du rik

En 100 kilos meteor gikk onsdag kveld opp i ild på himmelen ved Ringdalsvatnet nær Odda. Nå oppfordres folk til å gå på steinjakt. Det kan de bli rike av.

Publisert Publisert
svp://31065

De røde linjene i kartet er peilinger fra bildene tatt i Skien og Oslo. Den grønne pilen viser ildkulensantatte ferd over terrenget. Det røde punktet markerer stedet der Norsk meteornettverk tror eksplosjonen skjedde. Det grå slraverte feltet viser området er meteoritter kan ha falt ned. Foto: NORSK METEORNETTVERK

— Hvis man er riktig heldig, kan det være en meteoritt fra Mars. Da snakker vi om priser på 8000 kroner grammet hvis den er helt fersk, sier geolog Rune Selbekk til Bergens Tidende. Han har ansvaret for meteoritter og mineraler ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Museet ønsker å klassifisere og registrere meteorittene. De er også interessert i å kjøpe meteoritter til markedspris. De billigste består av stein eller jern-nikkel, og gir et utbytte på 50 øre grammet.

Synlig i tre-fire sekunder

Onsdag kveld gikk en rundt 100 kilos meteor opp i ild på himmelen like ved grensen til Hardangervidda i området ved Ringdalsvatnet nær Odda i Hordaland klokken 19.33, ifølge beregninger fra Norsk meteornettverk. Mange i Sør-Norge så en ildkule falle ned mot horisonten med en lysstyrke omtrent som halvmånen.

Ildkulen beskrives som blågrønn i fargen og var synlig i tre til fire sekunder.

LUREBILDE: På bildet ser det ut til at ildkulen har gått rett ned i skogen, men i virkeligheten går den over horisonten. Vi blir lurt av horisonten. Foto: RONNY PETER

Den skal ha kommet inn helt vest på Hardangervidda, og eksplodert rundt 14 kilometer nordøst for Odda, om lag 25 kilometer over fjellet. Derfor er det mulig at mindre deler har falt ned på bakken som meteoritter.

— Ut og let

Ronny Peter skulle fotografere kometen Lovejoy da han fikk med seg ildkulen i tillegg. Det gjorde det mulig å lokalisere hvor ildkulen falt - i hvert fall med relativt god sikkerhet. Alle observasjonene, det være seg fra vitner, bilder og infralyd, er gjort fra mellom100 og 300 kilometer unna. Og alle er gjort fra Østlandet der været var best.

Nå etterlyses flere observasjoner, og Selbekk ber folk i Odda-området være på utkikk etter spesielle steiner.

19 kilometer i sekundet

Ildkulen har falt bratt i en vinkel på ca. 80 grader og med en fart på ca. 19 kilometer i sekundet da den kom inn i jordens atmosfære.

Infralydradaren i Løten, 275 kilometer unna, fanget opp trykkbølgen 14 minutter etter eksplosjonen. Ildkulen har ifølge Norsk meteornettverk ingen ting med meteorsvermen geminidene som er synlige i desember.

Rekord: 79 kilo

Størrelsen på meteoritter varierer veldig, og den største som er ramlet ned i Norge, er på cirka 79 kilo. Den ble funnet i Finnmark på begynnelsen av 1900-tallet, og kalles derfor Finnmarken. Alle meteoritter får nemlig navn etter stedet de blir funnet.

Hvert år faller 15-25 meteoritter i bakken i Norge,

— Vi klarer å beregne hvor meteroritten faller ned med en margin på pluss minus 10 kilometer. Problemet er at vi i Norge har mye skog, steinurer og vann. Det ulendte terrenget gjør at de kan være veldig vanskelige å finne, sier geolog Selbekk.

Stilles ut mandag

Det ferskeste funnet er fra Valle i Setesdal i år, en steinmeteoritt på 4,5 kilo.

— Prislappen er på noen hundre tusen kroner, sier Selbekk uten å ville spesifisere beløpet nærmere.

Meteoritten stilles ut på Naturhistorisk museum i Oslo fra mandag 9. desember. Der får den selskap av museets "noen hundre" meteoritter. Totalt finnes det 16 ulike norske meteoritter, og museet har 15 av dem. Den siste som heter Tromøya, er på NTNU i Trondheim.

svp://31065
Publisert