Listhaug vil ha grundig sjekk av asylsøkeres telefoner

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil åpne for å sjekke asylsøkeres telefoner og PC-er for å avdekke om de er en sikkerhetstrussel.

Publisert Publisert

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen vil endre utlendingsloven slik at politiet skal kunne avdekke hvorvidt asylsøkere utgjør en sikkerhetstrussel for Norge gjennom å undersøke deres mobiltelefoner og PC-er. Arkivfoto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Hun og regjeringen foreslår ifølge ABC Nyheter at det bør etableres hjemmelsgrunnlag i utlendingsloven og utlendingsforskriften som gjør at politiet kan undersøke asylsøkeres mobil og datamaskiner for å avdekke flere opplysninger enn det de kan i dag.

Fra før kan politiet undersøke disse eiendelene for å kartlegge utlendingers identitet.

–Vi vil at politiet skal kunne gjennomføre undersøkelser for å avdekke forhold som kan ha betydning for om søkeren kan utgjøre en sikkerhetstrussel, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Statsråden, som snart går ut i svangerskapspermisjon, mener dette bør brukes til å få informasjon om reiserute og andre opplysninger som har betydning for vurderingen av asylsøknader. I tillegg vil hun at undersøkelsene skal kunne avdekke opplysninger om menneskehandel eller -smugling.

Hun får støtte fra Justis- og beredskapsdepartementet, som i et nytt lovforslag foreslår at visitasjon bør kunne foretas som rutineundersøkelse.

Flere andre europeiske land, blant annet Tyskland, har også foreslått tiltak som skal sørge for å komme til bunns i identiteten til asylsøkere utlendingsmyndighetene er usikre på.

Statsminister Angela Merkel og hennes regjering vil åpne for raskere utsendelse av avviste asylsøkere gjennom å gjennomsøke asylsøkernes mobiltelefoner og andre digitale enheter for å kunne fastslå identitet og opprinnelsesland når søkerne sier de har mistet identitetspapirene sine.

(©NTB)

Publisert