Trekker seg fra rikspolitikken

Carl I. Hagen (Frp) tar ikke gjenvalg som stortingsrepresentant.

NTB

Carl I. Hagen (Frp) vil ha sittet over 30 år på Stortinget når han trekker seg fra rikspolitikken ved stortingsvalget neste høst.

— Jeg når jo pensjonistalderen neste år. Men det har vært mye tøffere å bare ha vært tilskuer etter å ha gått av som parlamentarisk leder. Skiftet har skjedd, og det har vært tøffere enn jeg trodde, sier Hagen til TV 2.

Jensen visste ingenting

For partiformann Siv Jensen kom kunngjøringen helt overraskende.

— Jeg visste ingenting på forhånd, men fikk høre det da jeg var på vei inn i salen til spørretimen, sier Jensen.

Les også: Slik skal Frp få makt

Hun mener at Hagen selv la opp til dette da han for to år siden trakk seg partileder.

Men at nyheten skulle sprekke akkurat onsdag, kom overraskende både på Frps ledelse og stortingsgruppe, samt det øvrige politiske miljøet.

Blir hyllet på landsmøtet

Jensen tror at Hagen går til dette skrittet i trygg forvissning om at partiet er i utmerket tilstand. Hun regner med at Hagens beslutning vil bli en stor sak under Frps landsmøtet som starter om to dager. Her vil partibyggeren bli feiret og hyllet etter alle kunstens regler.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er vemodig at Hagen nå forlater rikspolitikken.

— Carl I. Hagen har hatt stor betydning i norsk politikk. Han er en sentral lederskikkelse, og jeg takker ham for hans innsats. Jeg er nesten alltid uenig med ham, og vil savne de friske debattene vi har hatt. For meg går de helt tilbake til skoledebatter i 1979, sier Stoltenberg.

30 års fartstid

Hagen ble valgt inn som første vararepresentant for Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP) i 1973. Han rykket inn som fast representant på Stortinget da den karismatiske Anders Lange døde i oktober 1974.

Hagen er i denne stortingsperioden visepresident på Stortinget. Han sitter også i kontroll- og konstitusjonskomiteen og den utvidede utenrikskomiteen.

Oslo Fremskrittsparti fikk onsdag beskjeden fra den tidligere partiformannen om at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2009.

Hva har Carl I. Hagen betydd for norsk politikk? Diskuter her!

HAR SPILT FERDIG: En kan trygt si at Carl I. Hagen har spilt kortene riktig i politikken. Frp har opplevd en enorm vekst med ham ved roret. Her fra en bridgeturnering i fjor. ARKIVFOTO: SCANPIX