Tåregass mot demonstranter

Politiet brukte tåregass mot demonstranter som brøt seg gjennom sperringene utenfor Israels ambassade i Oslo mandag kveld.

Publisert:
NTB

Flere hundre personer på den politiske venstresiden demonstrerte mandag kveld utenfor Stortinget mot de israelske krigshandlingene i Gaza. Etter markeringen fortsatte demonstrasjonen utenfor Israels ambassade i Parkveien. Det var tilløp til dramatikk da flere personer brøt seg gjennom sperregjerdene som var satt opp foran ambassaden, melder TV 2. Demonstrantene kastet også stein og brennende gjenstander mot politibiler.

Politiet svarte med å bruke tåregass mot demonstrantene.

– Israel har ansvaret

Demonstrasjonen utenfor Stortinget gikk imidlertid fredelig for seg. Til forsamlingen på Eidsvolls plass foran Stortinget, anført av blitzere og Rød Ungdom, sa SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen at Israel har ansvaret for utviklingen i Gaza og de øvrige palestinske områdene. Det er ikke bare terrorister som får bomber i hodet fra israelske jagerfly, men også sivile når ett av de mest folketette områdene i verden utsettes for israelske krigshandlinger, påpekte SV-representanten.

– Dette handler ikke om Hamas, men om Israel som tar seg til rette med krig og trakassering av palestinere. Alle som ønsker Israel en fredelig framtid, må protestere mot Israels framferd, sa Thorkildsen.

– Israelsk valgkamp

Kirsten Belck-Olsen fra Norsk Folkehjelp forklarte i sin appell at bakgrunnen for aksjonen i Gaza er israelsk valgkamp i forbindelse med det forestående valget i landet.

Arrangørene av demonstrasjonen lot også ei åtte år gammel jente med palestinske aner holde appell foran Stortinget. Hun fortalte om hvor forferdelig krig er og om gamle og syke som trenger hjelp.

Publisert:

Foto: Aas, Erlend

Foto: Aas, Erlend