Flere helikoptertyper skal undersøkes etter Alta-ulykken

Funn gjort i undersøkelse etter helikopterulykken i Alta, gjør at Airbus Helicopter ber om umiddelbar inspeksjon av flere helikoptertyper.

Publisert:

SEKS OMKOM: Forsvarets helikopter flyr over ulykkesområdet der seks personer omkom i en ulykke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NTB

Tirsdag ble de første detaljerte undersøkelsene av komponenter fra ulykkeshelikopteret gjennomført. De foreløpige funnene er knyttet til aksel-forbindelsen mellom motoren og hovedgirboksen.

Inspeksjonene vil gjelde alle nyere helikopter av typen AS350, AS550 og EC130.

I følge Teknisk Ukeblad er Airbus H125/AS350 en utbredt helikoptertype og utgjør 85 av de 285 helikoptrene som er registrert i Norges luftfartøyregister.

– Airbus Helicopters karakteriserer inspeksjonen som en «føre var»-inspeksjon for å ivareta luftdyktigheten til helikoptertypen, heter det i en pressemelding fra Statens havarikommisjon for transport.

Ingen funn hos Helitrans

Havarikommisjonen hadde natt til onsdag ikke anledning til å svare NTB på hvor stor andel av norske helikoptre kan utgjøre.

Helitrans meldte natt til onsdag at de iverksatte inspeksjon av de aktuelle helikoptrene. Onsdag morgen informerte selskapet om at teknikerne hadde utført visuelle inspeksjoner av 15 aktuelle helikoptre.

«Det er ikke gjort funn av noen art. I henhold til anbefalingene fra Airbus er dermed helikoptrene igjen klarert for flyvning, og de settes løpende tilbake i drift igjen», melder selskapet.

Jobber videre

Havarikommisjonen har foreløpig ikke fastslått hvorvidt svikt i akselforbindelsen mellom motor og hovedgirboks har bidratt til ulykken.

– For å få en fullstendig forståelse av ulykken vil Havarikommisjonen sammenholde all informasjon fra undersøkte komponenter, eventuelle data fra lagringsenhet, ulykkessted, vitner og andre som har vært involvert i produksjon, vedlikehold og drift av helikopteret, skriver Havarikommisjonen.

Seks omkomne

Ulykken skjedde 31. august i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Fem av de omkomne, ungdommer som alle kom fra Alta, deltok i en sightseeingtur over området som en del av tilbudet fra festivalen. Festivalen ble avlyst etter ulykken.

Havarikommisjonen sier at den ikke har indikasjoner på at helikopteroperatøren, Helitrans AS, har utført arbeid utover foreskrevet visuell inspeksjon i det nevnte området.

Helikopteret var av typen Airbus H125, tidligere kjent som AS350. Det var helt nytt og ble levert til Helitrans i juni i år. Ifølge Helitrans hadde det fløyet knapt 73 timer.

Komponenter

Undersøkelsene som ble fullført tirsdag, ble gjort med bistand fra den franske havarikommisjonen (BEA) og tekniske rådgivere fra Airbus Helicopters og motorprodusenten Safran Helicopter Engines.

Forrige uke ble Havarikommisjonen og politiet ferdig med undersøkelser på ulykkesstedet.

Havarikommisjonen har tidligere uttalt at helikopteret har en elektronisk motorstyring og drivstoffkontroll samt minnefunksjoner som kan bidra med informasjon til kommisjonens kartlegging av hendelsesforløpet.

Publisert: