- Har du populære barn som kan velge og vrake blant halloween-invitasjoner? Da har du et ekstra ansvar.

Ekstra tungt å falle utenfor på halloween, mener mobbeekspert.

UTFORDRER DE POPULÆRE: - Vi har alle et ansvar for fellesskapet som våre barn er i, ikke noe er et privat anliggende. Det er lett å velge å invitere de barna som er lette å like og som ikke er til bry. Har du populære barn som kan velge og vrake blant halloween-invitasjoner? Det medfører større forpliktelser, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef og en av Norges fremste eksperter på mobbing.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det er svært ofte de samme barna som faller utenfor halloween, som ellers faller utenfor i bursdagssammenhenger. Det er vondt å stå utenfor en bursdag, men det kan være enda vondere å stå utenfor halloween-feiringen.

Det sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef og en av Norges fremste eksperter på mobbing.

Planleggingsstadiet rundt halloween kan være synlig, langvarig og noe vennegrupper gjør sammen. Det snakkes om antrekk, og så er det praten etterpå. For noen er halloween et høydepunkt som kan sammenlignes med 17. mai og julaften. Det blir rett og slett en lang periode hvor man føler seg utenfor.

I ryddehumør i høstmørket?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

— Voksne må innta barneperspektivet

Man kan mene mye om halloween som fenomen, men her må de voksne innta barneperspektivet. Det er blitt en tradisjon for barn i dag, da gjelder det å gjøre markeringen best mulig for dem. Det er her vi voksne må hjelpe barna, og kanskje trenger foreldre litt råd selv også. Her kan skolenes FAU spille en rolle, mener hun.

INVITER PÅ TAMPEN: - Sjekk med barnet ditt om de vet om noen som ikke har noen å gå sammen med eller være sammen med. Det er ikke for sent å invitere. Noen vil bli sjeleglad for en invitasjon helt på tampen, sier mobbe-ekspert Kristin Oudmayer.

Mira Eirin inviterte alle

Det var like før at halloweendagen ble en trist affære i fjor for Lise Schive Nordengs datter, Mira Eirin (8).

BRAKER LØS: Om noen dager braker det løs i det store, kråkeslottaktige huset til lillebror Oddvar Elliot ( bildet), storesøster Mira Eirin. Tradisjon med storfest kom til i fjor, da halloween holdt på å skjære seg for datteren.

— Hun hadde gledet seg sånn til å gå, men alle hun spurte var allerede opptatte andre steder. Hun var betuttet og lei seg, men jeg sa til henne at det sikkert var flere som hadde det sånn. Jeg ba henne ta det opp i samlingsstunden på skolen. Ba henne notere ned, og så inviterte vi hjem til oss de i klassen som ikke hadde noen å gå med. Det endte opp med at halvparten av klassen kom, det ble en kjempefest som det ennå går gjetord om, forteller Nordeng. I år blir det reprise på suksessen og antall halloweenfest-deltagere er oppe i mer enn det dobbelte. Hele fjerdetrinn ved skolen pluss noen ekstra får komme på fest i det kråkeslottaktige store huset deres i Holter i Nannestad, Akershus.

Er det greit å gi bort brukte gaver?

Les også

Elin ba om det da sønnen fylte fire

Bør inn i skolen

Regler rundt hvordan man inkluderer alle når det inviteres til bursdag, er på mange steder forankret i skolen og tas opp på høstens første foreldremøtet.

FUG, Foreldreutvalget for Grunnopplæringen, mener halloween er en del av skolen i likhet med andre større aktiviteter og høytider.

— Vi foreldre må alltid sørge for å bidra til inkludering. Er de fleste jentene i klassen invitert til festen, skal alle inviteres. En elev som blir ekskludert er ikke mindre ekskludert om selskapet arrangeres i forbindelse med halloween enn en bursdag, sier leder ElisabethStrengen Gundersen.

Vi har alle et ansvar for fellesskapet som våre barn er i, ikke noe er et privat anliggende. Kristin Oudmayer
Les også

Kreftsyke Jakob ønsket en halloweenfeiring hvor alle kunne føle seg inkludert

Det viktigste er å sørge for at ingen faller utenfor

Oudmayer mener også det er naturlig at skolen, gjennom FAU, tar et ansvar for inkludering når det kommer til Halloween.

— Det er ikke store innsatsen som skal til. Det viktigste er ikke å følge fastsatte bursdagsregler i seg selv, men sørge for at ikke noen faller utenfor. Mange steder foregår mange små halloweenfester side om side, kanskje kan det være en idé å gå sammen? Hør med skolen, det er store sjanser for at de velvillig innstilte til å låne vekk lokaler, sier hun.

Jeg ba henne notere ned, og så inviterte vi hjem til oss de i klassen som ikke hadde noen å gå med. Det endte opp med at halvparten av klassen kom. Lise Schive Nordeng, mor

- Det er kun få dager til halloween, hvilke grep kan man ta nå?

INKLUDERING: - Vi foreldre må alltid sørge for å bidra til inkludering. En elev som blir ekskludert er ikke mindre ekskludert om selskapet arrangeres i forbindelse med halloween enn en bursdag, sier leder Elisabeth Strengen Gundersen.

— Sjekk med barnet ditt om de vet om noen som ikke har noen å gå sammen med eller være sammen med. Det er ikke for sent å invitere. Noen vil bli sjeleglad for en invitasjon helt på tampen. Vær derfor obs på invitasjoner som dumper ned nå i siste liten, kanskje er det foreldre som har vært trege i avtrekkeren. Det hjelper ikke å ha en invitasjon å dele ute hvis alle andre er opptatt og har gjort avtaler mange uker i forveien. Ta kontakt tilbake, mye løses lett hvis bare foreldre snakker sammen, sier hun.

- Nettopp slike foreldrene må ta initiativ

- Mange vil kanskje si at halloween er et privat anliggende?

HØYDEPUNKT PÅ HØSTEN: For noen er halloween et høydepunkt som kan sammenlignes med 17. mai og julaften.

— Vi har alle et ansvar for fellesskapet som våre barn er i, ikke noe er et privat anliggende. Det er lett å velge å invitere de barna som er lette å like og som ikke er til bry. Har du populære barn som kan velge og vrake blant halloween-invitasjoner? Det medfører større forpliktelser. Ikke len deg tilbake, det hviler et ekstra ansvar på deg. Det er nettopp slike foreldrene som må ta initiativ, ofte har de kapasitet til å gjøre det også, sier hun.

- Vi foreldre må organisere

50 barn i huset skremmer ikke Lise Schive Nordeng. Tvert imot, hun mener det er mye enklere å arrangere enn en bursdag.

— Det er jo ikke nødvendig å fjerne støv i krokene, jeg legger heller ut litt nytt spindelvev og det blir dempet belysning og skummel stemning. Det blir ikke arrangert banking på dører av oss, men det blir godterier å få. Hele kvelden blir det frilek og mulighet til å gjøre ulike aktiviteter i ulike avdelinger i huset, sier Nordeng.

- Det er viktig at vi foreldre tar litt ansvar og organiserer, ellers er det så fort at noen barn går rundt med klump i magen og gruer seg til halloween, legger moren til.

Vi har skrevet flere artikler om inkludering og mobbing:

Les også

Undersøkelse: Mest mobbing via Snapchat

Les også

Venner gir makt i klasserommet

Les også

Elin ba om å få brukte gaver da sønnen fylte fire

Les også

Familie fikk hatbrev fordi sønnen deres har Downs syndrom

Les også

Syv tips til hva foreldre kan gjøre mot mobbing

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Publisert: