Enighet etter megling på overtid – reallønnsvekst for «folk flest»

14 timer på overtid ble det enighet i meglingen mellom LO, YS og NHO. En storstreik er avverget.

Publisert:

ENIGHET: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aftenposten

Ved 14.00-tiden meldte flere medier at partene i mellomoppgjøret var enige. Forhandlingene hadde da foregått på overtid siden midnatt. Dermed blir det ikke streik for 25.000 LO- og YS-medlemmer.

Én time senere møtte ledelsen i LO og NHO pressen.

– Vi har sikret reallønnsvekst for folk flest, sa NHO-leder Ole Erik Almlid.

Samtidig mener NHO at de har nådd sitt mål.

– Vi er veldig godt fornøyd. Det har vært tøffe forhandlinger, nå er vi i havn og har fått et oppgjør som gjør at vi kan styrke konkurranseevnen til norske bedrifter.

– Økt kjøpekraft

- Vi har sikret arbeidstakerne økt kjøpekraft og et ekstra lønnstillegg til de lavest lønte. Oppgjøret bidrar til utjevning og har klar likelønnsprofil, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Gabrielsen kaller dette det beste forhandlingsresultatet på mange år.

- Våre medlemmer har tatt ansvar i dårlige tider, nå var det deres tur til å få sin del av kaka.

Stille fra meglingsrommet

Hele mandag morgen og formiddag oppdaterte NHO sine nettsider hver time med informasjon om at forhandlingene fremdeles pågår. Ansatte er blitt bedt om å møte på jobb som normalt.

Ved 14.00-tiden melder flere medier at partene i meglingen har kommet til enighet. Partene har vært i forhandlinger i syvende etasje hos Riksmekleren. Pressen har ikke hatt adgang til forhandlingsrommet.

Riksmegler Mats W. Ruland ble observert i femte etasje ved 08.00-tiden mandag, da han passerte pressefolkene. Hverken NHO-sjef Ole Erik Almlid, Fellesforbundets leder Jørn Eggum eller Ruland har sagt noe til pressefolkene, som er samlet på stedet.

Utover dette har det vært lite å se til de sentrale personene i forhandlingene, men ved 11.15-tiden ble det levert mat i syvende etasje.

– Betydelig avstand

I minuttene før fristen for forhandling gikk ut, uttalte riksmegleren at det fremdeles var «betydelig avstand» mellom partene. Dermed var streikefaren svært aktuell da forhandlingene gikk over midnatt og inn i overtid.

Begge parter har tidligere oppgitt at de ikke kan si noe om hvilke saker det forhandles om. Siden dette er et mellomoppgjør, handler det imidlertid kun om lønn, ikke om mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjonsordninger.

Hvis en ser til historien, er det lite som talte for at det skulle bli streik. Ifølge Fri Fagbevegelse har arbeidstagerne og arbeidsgiverne i privat sektor kommet til enighet i hvert eneste mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

25.000 ansatte kunne gått ut i streik

Dersom LO og NHO ikke ble enige var det snakk om totalt 25.000 arbeidstagere fra LO og YS som ville blitt tatt ut i streik.

Ifølge en LO-oversikt omfattet første streikerunde bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring.

Fra YS' side var Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som ville vært omfattet av det første streikeuttaket.

Publisert: