- Feil mat kan føre til blind vold

En av årsakene til uprovosert vold kan være dårlig kosthold eller feil mat, mener ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

MARGARET STAKKESTAD

— Spiser man for mye sukker tappes hjernen for viktige vitaminer som trengs for å tenke rasjonelt. Næringsfattig mat, lavt blodsukker og eksponering for miljøgifter kan være årsaken til blind vold, sier ernæringsfysiologen. Han mener at forebygging av vold derfor må inkludere en omfattende ernæringsreform.

Forholdet mellom hvilken mat man spiser og voldsbruk er velkjent forskning i USA gjennom de siste 20 årene. I Norge, derimot, har man i svært liten grad tatt hensyn til denne faktoren.

- Blir ikke hørt

— For 16 år siden hadde jeg et foredrag for fengselskokker om hvor viktig det er at fangene får i seg riktig mat. Så vidt jeg vet fikk ikke det noen konsekvenser for kostholdet der, sier Poleszynski.

Gunnar Engelsen, fungerende underdirektør ved Bergen fengsel, har hørt om temaet mat og sosial atferd. Men det tas likevel ikke hensyn til det i fengselet.

— Vi vet for lite om dette. Det kan gjerne være at vi har oversett noe, men foreløpig spiser de innsatte det som de alltid har gjort.

— Den tradisjonelle norske kosten med poteter og brød er ikke alltid bra, mener Poleszynski. Han viser til at dette er mat som inneholder mye stivelse. Stivelse spaltes lett i tarmen og øker blodsukkeret. Store svingninger i blodsukkeret kan føre til at man blir mer voldelig.

Alkohol og voldsbruk

Det er velkjent at mange voldshandlinger blir gjort i sammenheng med alkoholbruk. Men Poleszynski trekker dette videre til å handle om mat.

— Kombinasjonen alkohol og voldsbruk er ofte også en kombinasjon av alkohol og dårlig kosthold. Spiser man riktig har man mindre lyst på alkohol, sier han.

Han mener det er for få som ser på disse årsaksforholdene.

— Dette må bli tatt mer hensyn til. Det er for eksempel ingen tvil om at mye sukker tapper hjernen for B-vitamin som igjen er med på å hindre oss i å tenke rasjonelt, sier han.

- Spis mer fett

Poleszynski går imot strømmen og sier at vi må spise mer fett.

— Alle bør få i seg mer fett. Spis smør. Folk må ikke være så engstelige for å få i seg fett, sier ernæringsfysiologen.

Mer fett, sammen med frukt og grønnsaker, vil gi et jevnere blodsukker. Det vil igjen påvirke oss slik at vi blir roligere.

Til helgen holder Poleszynski foredrag i Bergen. Da håper han at flere får kjennskap til den store betydningen maten har.

Publisert: