PST ser brannen i Waras bil i sammenheng med tidligere hendelser

Natt til søndag brant bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Politiet holder vakt utenfor boligen hans.

VAKT: Politiet holder søndag morgen oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara etter at bilen hans brant natt til søndag. Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

lone.martinsen@ntb.no

Politiet ble varslet om brannen av en forbipasserende klokken 01.41.

Til NTB forteller operasjonsleder Magne Olsvoll i Oslo politidistrikt at brannen raskt ble slukket. Han kjenner ikke til skadeomfanget.

Henviser til PST

Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo. Det var VG som først omtalte saken.

Operasjonslederen ønsker ikke å kommentere om de mistenker at brannen var påsatt, og henviser til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsker saken videre.

– Vi har vært der ute og gjort tekniske og taktiske undersøkelser. Nå er saken overført til PST som følger den opp og etterforsker videre, sier Olsvoll.

JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara (Frp). Terje Pedersen, NTB scanpix

Vakthold

Natt til søndag holder politiet vakt utenfor justisministerens bolig, også med tanke på at det tidligere har vært fremsatt trusler mot ham.

Olsvoll ønsker ikke å kommentere om de ser bilbrannen i sammenheng med de tidligere truslene, og henviser igjen til PST.

Klokken 05.00 opplyser en talsperson for PST til VG at de er kjent med saken.

– Det er en lang rekke hendelser mot ham, så det er naturlig at de sees i sammenheng. Vi etterforsker, men det har ikke vært noe konkret å komme med. Utover det må vi komme tilbake på et senere tidspunkt, sier talsmannen til VG.

TAGGET: I desember ble bilen og huset til justisministeren tagget med ordet «rasist». Cornelius Poppe, NTB scanpix

Gjentatte trusler

Justisministeren opplevde i desember å få både huset og bilen sin nedtagget med hakekors og ordet «rasist», i tillegg til at bilen ble forsøkt påtent.

– Det er aspekter av saken som gjør at vi ser svært alvorlig på den, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB da.

Det ble også i februar funnet brennbar væske under justisministerens bil.

Forrige lørdag rykket politiet ut til Wara etter det ble funnet et brev i postkassen hans.

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på en reell trusselsituasjon, men politiet opplyste da at de likevel tar saken på alvor.

– Et angrep på norsk demokrati

Da statsråden i desember uttalte seg om truslene plasserte han dem i politisk kontekst og betegnet det som et angrep på demokratiet.

– Jeg konstaterer at vi er kommet til et punkt der det er blitt veldig ubehagelig, sa han i desember.

– En ting er å rette verbal skyts mot en politiker som gjør en jobb, noe helt annet er å gå inn mot familien hans, sa Wara da, samtidig som han understreket at man uansett ikke skal fremme trusler.