- Jeg sa i butikken at jeg kjøpte garn for mamma

I over to år prøvde Joakim Viken å manne seg opp til å fortelle omverdenen at han strikker. Nå følges og beundres han av tusener på Instagram.

VIL BANE VEI: 24 år gamle Joakim Viken deler bilder og strikketips som «Strikkefar». Det var da han skulle bli pappa til Live, at han gikk inn for å lære seg håndarbeidet. Nå håper han at han kan bane vei for andre menn som ønsker å vise frem hva de får til med strikkepinner. - Det er artig. Og det er for eksempel også en del matematikk i strikking, sier han.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Joakim Viken fra Nord-Odal kunne strikke da det var pensum på barneskolen, men fortsatte ikke på fritiden. Ikke før han som 21-åring fant ut at han skulle bli pappa. Da dro han hjem til moren og ba om å få opplæring.

— Mamma har strikket til meg helt siden jeg ble født, og jeg ønsket å videreføre det til mine egne barn, forteller Viken.

Trendy

Strikking har de siste årene fått en kraftig oppsving . I november 2013 hadde NRK maratonsending med Nasjonal strikkekveld. Med et kjapt google-søk får du opp ord som både strikkehelg, strikkecruice, strikkekafe og strikkepub.

I begynnelsen la 24-åringen ut bilder på Instagram for at moren og hennes syklubbvenninner skulle få se det han laget.

— De syntes det var kult, og jeg fikk etter hvert litt selvtillit på at det så bra ut, forteller Viken.

Da han ville kalle seg Strikkefar på Instagram, var det ikke et begrep Google var vant med. Se hvordan søkeverktøyet reagerte:

IKKE FUNNET OPP: Strikkefar var visst ikke begrep i Google før Joakim Viken startet opp.

Instagram-kontoen ble opprettet i oktober i fjor, og her legger Strikkefar ut bilder av de lekreste barneplagg. Han har over 6000 følgere, og innrømmer at han elsker å strikke til datteren Live.

Komplimentene sitter løst i kommentarfeltene, og småbarnsfaren medgir at det er stas med så mange gode tilbakemeldinger.

— Kanskje jeg får ekstra skryt fordi jeg er en pappa som strikker? Det blir lagt merke til. Jeg lurer på om en dame ville fått de samme tilbakemeldingene om det var hun som la ut bildene, undrer han.

STOLT AV PAPPA: Live er stolt av Strikkefar, og liker å fortelle i barnehagen at det er pappa som har strikket alle de fine klærne hennes.

Han innrømmer lett at han knotet mye i starten, og satt en del sammen med moren mens han strikket.— Det tok ett år før jeg følte at jeg fikk til noe. En del av det jeg strikket i starten har aldri blitt brukt. Vi snakker ikke om et par små skjønnhetsfeil. Det var rett og slett ikke presentabelt. Men etter hvert fant jeg flyten, og nå strikker jeg ting jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle få til, sier han.

Etter hvert som han har blitt dyktigere med strikkepinnene, er han også blitt mer sosial mens han strikker.

— Før satt jeg mer med tungen ute, og det var nok litt plagsomt for samboeren. Nå kan jeg snakke samtidig, så sant jeg ikke fletter. Men armkroken er ikke så ofte ledig, sier han.

Prosess å komme ut av skapet

Men det har ikke vært bare bare å «komme ut av skapet» som mannlig strikker.

HELDIG DATTER: Strikkefar legger ut bilder av de lekreste strikkede barneplagg.

— Ingen har sagt direkte til meg at de synes det er feminint, men det er nok de som tenker det. Det har vært litt flaut, men samtidig tenker jeg at jeg ikke kan la være å strikke bare fordi folk tenker det er for damer, sier han.

En del av det jeg strikket i starten har aldri blitt brukt. Vi snakker ikke om et par små skjønnhetsfeil. Det var rett og slett ikke presentabelt.

Han beskriver seg selv som en familiekjær småbarnspappa, og sier han ikke er typen du vil finne på pub for å se fotballkamper.

- Men jeg pleier å si at jeg tok jegerprøven som 14-åring, og at jeg liker øl, ler han.

Sa han kjøpte til moren

Det meste av inspirasjonen til strikkingen finner han på internett, men det blir også noen turer i garnbutikker. Og er samboeren med, er det ikke uvanlig at det er henne butikkpersonalet henvender seg til.

— I starten sa jeg også ofte at jeg kjøpte garn for mamma, men nå er jeg ærlig på at jeg kjøper til meg selv. Mange blir overrasket, spesielt eldre damer, sier Viken.

Opptatt av design

Til daglig jobber han som grafisk designer, og medgir at han er over gjennomsnittet glad i hvordan ting ser ut. Han liker at plagg blir unike.

FRIERIER: Til skrekk og advarsel postet Viken dette bildet på bloggen sin. Da hadde han fått forespørsler fra kvinner om han ville være mannen deres, eller om de kunne få en kloning av Strikkefar. «Noen plages med menn som bruker lang tid på do... Noen menn leser Donald... Andre menn gjør heeeelt andre ting.»

Datteren er to og et halvt år gammel. Klærne hennes blir lagt merke til, også i barnehagen. Live synes det er stas å fortelle at det er pappa som har laget alt. – Og hva sier samboeren om hobbyen din?

– Hun strikker ikke selv. Hun synes det ser spennende ut, men har ikke nok tålmodighet. Planen hennes var å strikke et pannebånd, men det ble ikke noe av det, sier Viken.

Nå håper han at han kan bane vei for andre menn som ønsker å vise frem hva de får til med strikkepinnene.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Les mer fra familie og oppvekst:

Les også

«Alle» nordmenn kjenner en jente som heter dette

Nå er navnet på klatretoppen i USA.

Les også

«Oldefarnavn» passer inn i navnetrendene nå

Les også

Dette er ADHD, og dette er mytene

«Kanskje det ikke hadde vært så dumt å skilles, sa jeg bittert til Sivert» Helena Brodtkorb usminket og utleverende om kjendisparets turbulente start på babylivet.

Publisert: