Test av takbokser: Kan være livsfarlig

I bare 40 kilometer i timen kan en takboks være livsfarlig for andre trafikanter, viser en ny NAF-test. NAF etterlyser krav om typegodkjenning.

LIVSFARLIG: Ved en kollisjon i 40 kilometer i timen svikter Skiguard 760 fullstendig. Nå har importøren stoppet salget av boksen. (Foto: NAF)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Ski og staver fløy ut av boksene, og noen bokser løsnet fra taket, forteller Jan Ivar Engebretsen som er kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I alt ble ni ulike takbokser av mykplast testet av NAF. Forskjellene på sikkerheten er stor, og NAF karakteriserer testresultatene som skremmende.

Bare en av de ni boksene i testen klarte å holde lasten helt på plass i kollisjonen.

Ikke bruk dette i bilen:

Les også

Tykke klær reduserer sikkerheten

Svikter

Boksene ble testet med en hastighet på 40 kilometer i timen, og det ble gjort to tester av hver boks.

I den ene testen var boksene lastet opp med 50 kilo, mens boksene ble fylt med maksimal last i den andre testen. På de fleste takbokser er maksimal last 75 kilo.

– Vi er overrasket over hvor stor forskjell det er på de ulike boksene ved en bråstopp eller kollisjon, sier Engebretsen.

Les mer om testen på NAFs sider

Stanser salget

Thule XL Motion var den eneste takboksen i testen som klarte å holde lasten på plass. Dårligst i testen var Skiguard 760, mens boksene fra både Jula og Biltema kom bedre ut.

– Det beviser med all tydelighet at pris ikke har noe med sikkerhet og kvalitet på takbokser å gjøre. Både Jula Arjes 480 og Biltema 450 er langt billigere enn testens store taper, sier Engebretsen.

I en melding fra Skiguard bekrefter importøren at de nå vil stanse salget av takboksen og utbedre produktet slik at man sikrer at det holder nødvendig kvalitet.

Ifølge Skiguard står den aktuelle boksen for rundt ti prosent av det totale salget av takbokser fra Skiguard.

Fått med deg denne?

Les også

Giftekspert: Kvitt deg med nesten alle lekene på barnerommet

Krever typegodkjenning

De store forskjellene i sikkerhet bekymrer NAF, som nå ber myndighetene om å ta grep.

– Det er helt åpenbart at noen må ta tak i dette. Det stilles strenge krav til sikkerhet for å typegodkjenne både sikkerhetsutstyr i biler og hjelmer til motorsykler, mens mange kjører rundt med takbokser som kan være livsfarlige for andre ved en ulykke. Derfor mener vi at myndighetene må komme på banen med sikkerhetskrav og typegodkjenning av takbokser, sier Engebretsen.

Opptatt av sikkerhet? Da anbefaler vi disse:

Publisert: