Slik får du stipendet til å vare

Er det mulig å leve kun på støtten fra Lånekassen? Her er ekspertenes tips til hvordan du kan klare det.

STUDENTTIPS: Forbrukerøkonomene Silje Sandmæl og Elin Reitan har gitt sine beste økonomitips til studenter.
  • Helge Voll Hustad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tusenvis av studenter begynner snart sin utdannelse i disse dager. For de aller fleste er støtten fra Lånekassen helt nødvendig for å kunne klare seg økonomisk, men å leve kun på stipend og lån er svært utfordrende.

— Studenter har et veldig trangt budsjett. Studiestøtten har ikke holdt tritt med levekostnadene i Norge, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til Adresseavisen.

Adresseavisen har spurt Reitan og forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb om deres beste råd til studenter som ønsker å leve sparsomt. Begge to har i tillegg satt opp et budsjettforslag på 10.000 kroner per måned for studenter (se faktabokser).

Sett opp budsjett

Både Reitan og Sandmæl sier at noe av det beste man kan gjøre er å sette opp et budsjett.

— Få oversikt over alle faste utgifter som husleie, strøm og forskjellige abonnenter, samt et estimat på hvor mye du vil trenge til mat og sosiale aktiviteter, sier Sandmæl.

— Hvis du vet hvor mye du har å rutte med til mat og klær, så slipper du ubehagelige overraskelser, sier Reitan.

Les også

Reiser hjem til mamma for å kunne leie ut leiligheten til turister

Bli matsmart

Begrens antall handleturer og slå til når det er salg.

FØRSTE POST: Forbrukerøkonomene mener noe av det beste man kan gjøre er å sette opp et budsjett.- Få oversikt over alle faste utgifter som husleie, strøm og forskjellige abonnenter, samt et estimat på hvor mye du vil trenge til mat og sosiale aktiviteter.

— Dersom du ikke er vant til å sammenligne priser og finne det billigste alternativet er det noe du bør starte med nå. Vent med større innkjøp til det er salg, er Sandmæls råd.- Matutgifter er en utgiftspost mange nordmenn sliter med. Vi kaster så mye som 47 kilo mat hver i året. Planlegg handleturene dine godt, og ikke dra på butikken mer enn én eller to ganger i uka, sier Reitan.

Les også

Flere studenter eier egen bolig

Pass opp for «lommetyvene»

Mange turer til kafeen og kiosken på skolen kan til slutt utgjøre ganske store summer. Reitan kaller disse små dryppene «lommetyver».

— Smør matpakke, ta med kaffe på termos, vær bevisst på hvor mye penger du bruker. Det kan være lurt å faktisk gå gjennom hvor mye du har brukt på «lommetyver» en måned, så får du deg kanskje en aha-opplevelse, sier Reitan.

Les også

Slik unngår du å bli lurt på leiemarkedet

Del abonnementer

Netflix, Viaplay, HBO Nordic, TV Sumo, Spotify. Alle de forskjellige strømmetjenestene kan fort bli dyre til sammen hvis du må betale for alle selv. Da kan det være lettere å dele disse med de du bor med.

ABONNEMENTER: De forskjellige strømmetjenestene kan fort bli dyre til sammen hvis du må betale for alle selv. Da kan det være lettere å dele disse med de du bor med.

— De fleste musikkstrømmetjenester og tv-nettsteder har abonnementer hvor flere kan gå sammen for å få en bedre pris, sier Sandmæl. Kutter du denne uvanen, får du en gratis helgetur til London i året

Les også

Slik bør du spare nå

Vær åpen for bolig utenfor sentrum

Den største utgiften for nesten alle studenter er bokostnader. Men Reitan mener man kan spare mye ved å være litt mer åpen enn de fleste boligsøkere.

— De aller fleste vil jo bo i sentrum. Men hvis man er villig til å bo litt utenfor, blir det plutselig mye billigere. Og selv litt i utkanten av de største byene er det greit å komme seg inn med kollektivtrafikk. I tillegg kan det være lurt å fortsette å se etter sted å bo når semesteret har kommet i gang. Det er nå på sommeren prisene er høyest.

Les også

Tre av fire unge tror på en lykkelig fremtid

Spar ekstrastøtten

Selv om det kan være fristende å slå seg løs i august når storstipendet kommer på kontoen, er det lurt å ha det i bakhånd om du plutselig skulle trenge ny telefon eller PC. I tillegg blir det mye mer mulig å leve på kun stipend og lån hvis du sprer pengene utover.

— Det beste er å opprette en sparekonto som kan fungere som en buffer i tilfelle du plutselig trenger et større beløp. Mange studenter går i fella hvor de lever over evne i august, og ender opp med veldig lite å rutte med gjennom resten av semesteret. Prøv å gjøre det motsatte, eksamenstida blir mye lettere om du ikke må slite med trang økonomi, sier Sandmæl.

Publisert: