Best i det meste

Olympus E-M1 setter en ny standard for bildekvalitet blant de speilløse systemkameraene.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Kort sagt:

  • Kompakt kamerahus i metall
  • Værtettet
  • Bra ergonomi
  • Stor og god søker
  • Vippbar skjerm

— Batterikapasitet

På mange måter var Olympus E-M5 et mer revolusjonerende kamera enn E-M1. E-M5 ga for eksempel et hopp i bildekvalitet for Micro Four Thirds (mFT) og greide å kombinere et lite kamerahus med god innebygd søker, værtetting og bra ytelse.

E-M1 bygger videre på E-M5 og er et bedre kamera på nesten alle områder, men det er mer evolusjon enn revolusjon - med ett unntak: Autofokussystemet.

Det er rett og slett et gjennombrudd for de som ønsker å bruke optikk designet for Four Thirds (FT)-speilreflekser på mFT-speilløse kameraer.

Fokushastigheten har blitt mye bedre og følgefokus fungerer nå også med FT-optikk. Forøvrig er følgefokus med mFT-optikk også blitt forbedret.

Siden god støtte for FT-optikk nå er på plass ser Olympus E-M1 ikke bare som en oppgradering av E-M5, men også som en erstatning for E-5. Hele testen leser du hos Akam.no

Tilpasningsdyktig

E-M1 har byggekvalitet som bør tåle tøff bruk, det kan skilte med god ergonomi med et relativt stort grep, og knappene er både bedre og større enn på E-M5.

FZ1__top_M1240_BLK________-1024x1010-bkFEc3UUY6.jpg

En bryter til høyre for søkeren tillater raskt bytte mellom to sett funksjoner på kontrollhjulene, og mange knapper kan konfigurere etter eget ønske.E-M1 er utstyrt med berøringsfølsom skjerm og kameraet kan i stor grad styres fra skjermen hvis man ønsker det. WiFi er innebygd og kameraet kan fjernstyres fra et program på iOS— eller Android-enheter.

Totalt sett har E-M1 et veldig fleksibelt og konfigurerbart brukergrensesnitt, men menyene til Olympus kan det ta en del tid å finne frem i.

Super elektronisk søker

top_M1240_BLK________topcloseup-SbtT7rlfkK.jpg

Skjermen kan vris opp og ned som blant annet på Panasonic GX7 og mange av Sonys modeller. Vippbar skjerm er ikke like fleksibelt som de som er hengslet i siden, men de lages litt mer kompakte og er dermed et bra kompromiss mellom størrelse og fleksibilitet.I tillegg til skjermen har E-M1 innebygd elektronisk søker, og den er en av de beste på markedet i øyeblikket.

Mellom blitssko og søker sitter utstyrsporten til Olympus, som finnes på alle Pen— og OM-D modeller samt noen kompaktkameraer. Den brukes sammen med blitsskoen for å montere ekstrautstyr.

Siden E-M1 har både søker, WiFi og egen mikrofoninngang, er ikke denne porten så viktig på E-M1 som på tidligere modeller, men den brukes for å gi strøm og kommunisere med den lille blitsen som følger med (E-M1 har ikke innebygd blits).

Det finnes også annet ekstrautstyr som kan være nyttig på E-M1. ## Svakt batteri

Batterikapasiteten er ikke noe å skryte av for et kamera i denne prisklassen og Olympus kunne godt kostet på et litt større batteri. Olympus selger imidlertid kombinert batteri- og vertikalgrep som ekstrautstyr.

Der er det plass til et ekstra batteri av samme type som sitter i kameraet, så man får omtrent en dobling av kapasiteten. Det er ikke mulig å bruke AA-batterier i batterigrepet.

God bildekvalitet

E-M1 bruker en bildebrikke med 16 megapiksler, det vil si samme oppløsning som nåværende mFT-modeller. Bildebrikken er ny, men nyheten er primært autofokussensorene som er integrert på brikken.

Bildekvaliteten er det beste vi har sett fra et mFT-kamera, men forskjellen er ikke stor nok til at vi ser bildekvalitet som en oppgraderingsgrunn for den som har E-M5 eller en av de nyeste Pen-modellene.

E-M1 har en helt grei videofunksjon med Full HD-oppløsning og mulighet for manuell kontroll, men er video hovedmålet har Panasonic kameraer som er klart bedre på video.

Alternativer

Det er vanskelig plassere E-M1 i forhold til konkurrentene. Ser vi for eksempel på byggekvalitet, værtetting og seriebildefunskjonen er E-M1 til dels på høyde med profesjonelle modeller. Samtidig bruker kameraet en relativ liten (i systemkamerasammenheng) bildebrikke.

Den er riktignok meget bra i forhold til størrelsen, men de beste modellene med APS-C-størrelse bildebrikke er enda litt bedre.

Vi mener derfor at det er mest relevant å sammenligne med speilreflekser som ligger mellom begynnermodeller og rene proffkameraer, og selvsagt andre speilløse modeller.

Speilreflekskameraene skiller seg fra E-M1 med optisk søker og de er også vesentlig større. Aktuelle modeller er Canon Eos 7D og Eos 70D, Nikon D7100, Pentax K5 II og K3. Sony SLT-A77 må også nevnes selv om det ikke er et tradisjonelt speilreflekskamera.

Av speilløse modeller er Panasonic GH3 nærmest, men modeller som Panasonic GX7 og Olympus E-M5 kan også være aktuelle. Samsungs har NX20, men det blir en lavere klasse. Sony har mange gode modeller, men med litt annen profil enn E-M1. NEX-6 og NEX-7 har innebygd søker og APS-C-størrelse bildebrikke, mens A7 og A7r har fullformat brikke.

Oppsummering

Olympus-ELd1ZGsRTJ.jpg

Olympus OM-D E-M1 er det mest avanserte og på mange måter beste Micro Four Thirds-kameraet for stillbilder. Det gir også brukere av Four Thirds-optikk mye bedre muligheter til å bruke sine objektiver på et moderne kamera.For video er imidlertid Panasonic GH3 førstevalget, og klarer man seg med et litt enklere kamera er det mulig å få omtrent samme bildekvalitet i mindre og rimeligere modeller.

Det finnes både speilløse kameraer og speilreflekser med APS-C-størrelse bildebrikke som matcher E-M1 på bildekvalitet, men kombinasjonen av værtetting, størrelse, seriebildefunksjon og søker er unik i øyeblikket og E-M1 fortjener helt klart en Akam-anbefaling.

Tekniske spresifikasjoner:

Olympus OM-D E-M1

Lanseringsdato: 10.09.2013

Testdato: 15.11.2013

Pris på testdato: 13.000,- Innebygget blits: Nei

Tilbehørssko: Ja

Lagring: SD/SDHC/SDXC

Størrelse: 130 x 94 x 63 mm

Vekt m/ batteri og minnekort: 497 gram

Publisert: