Bekreftet omikronsmitte i stort Oslo-utbrudd: – Det er veldig mange nærkontakter

Én person har fått påvist omikronsmitte etter et julebord i Oslo sist fredag. Over 50 personer er påvist smittet etter festen.

Et julebord på denne Aker Brygge-restauranten førte til et stort smitteutbrudd.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er 552 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Oslo kommune bekrefter omikronsmitten. «Så langt er en person påvist smittet med omikron, og det forventes flere tilfeller», står det i en pressemelding fra kommunen, skriver Aftenposten.

Folkehelseinstituttet kaller utbruddet stort og med mange smittede og nærkontakter. FHI opplyser at deltakerne på julebordet er bosatt i Oslo og i flere kommuner rundt hovedstaden.

Old Irish Pub.

Utbrudd etter julebord

Mellom 50 og 60 personer har fått påvist smitte etter juleselskapet til firmaet Scatec forrige uke. Deltakere på festen hadde nylig vært i Sør-Afrika, ifølge selskapet. Nå blir en rekke nærkontakter satt i karantene.

Torsdag er mistanken om at smitten dreier seg om omikronvarianten av viruset styrket, i og med at det ikke dreier seg om deltavarianten.

Festen ble holdt på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag kveld. En av gjestene fra julebordet var på Old Irish Pub dagen etter. Oslo kommune ber alle gjester fra begge steder de aktuelle kveldene om å teste seg.

– Veldig mange nærkontakter

Alle med påvist smitte er satt i isolasjon. Ved omikronvarianten gjelder karantene ikke bare husstandsmedlemmer: Alle nærkontakter må i karantene.

– Det vil si at det her blir veldig mange nærkontakter. De skal i utgangspunktet i ti dagers karantene, sier Jorunn Thaulow. Hun er bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest.

Hun sier folk har vært i kontakt med veldig mange mennesker.

– Vi har ingen restriksjoner nå på hvor mange man kan treffe. Det er også en periode hvor det er mye som skjer sosialt. Det blir fort en del som skal inkluderes, sier hun.

Smittesporerne jobber nå i tett kontakt med de ansvarlige i firmaet for å kartlegge nærkontaktene.

– De har igjen kontakt med alle sine ansatte, sier Thaulow.

– Hvor mange nærkontakter er det snakk om?

– Vi har ikke oversikt over det ennå. Det er et pågående arbeid.

– Hvor mange dager hadde folk på å få nærkontakter, før man oppdaget smitten?

– Det julebordet var i forrige uke. Det kan ha gått litt tid.

– Har dere nå god kontroll?

– Etter forholdene synes vi at vi har god kontroll.

Thaulow sier at den viktigste oppfordringen nå er at folk er nøye med å holde seg hjemme hvis de har symptomer.

Trolig mer smittsom, men ikke nødvendigvis farligere

Forskere jobber nå på spreng for å forstå mer om hvilke egenskaper omikronvarianten har.

Det store spørsmålet er hvor effektiv vaksinen er mot omikron. Alle deltakerne på julebordet i Oslo, var vaksinert.

Vaksineforsker ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, sa til Aftenposten onsdag at hun tror vaksinen ikke vil være like effektiv mot smitte, men at hun tror den fortsatt vil være svært effektiv i å hindre alvorlig sykdom og død.

Grunnen til at vaksinen sannsynligvis er mindre effektiv i å hindre smitte, er at virusets «pigger» er annerledes i omikronvariantens antistoffer i forhold til det man får fra vaksinen.

Men vaksinen gir også antistoffer til piggene som ikke er mutert i omikronvarianten. Den gir også antistoffer til såkalte T-celleresponser. Disse antistoffene henger som flagg på piggene og tiltrekker seg immunceller som dreper viruset.

– Dette er mekanismer som ikke hindrer smitte. Men de er gode til å hindre alvorlig sykdom, forklarte Grødeland.

Publisert: