PST ønsker videre fengsling av russer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å forlenge varetektsfengslingen av den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51).

Publisert: Publisert:

FENGSLET: Russiske Mikhail Botsjkarev (midt i bildet) på utsnitt av et større gruppebilde tatt foran Stortinget. Han er varetektsfengslet, siktet for spionasje. PST tror han samlet informasjon fra trådløse signaler eller nettverk under seminaret. Foto: Peter Mydske, Stortinget / NTB scanpix

NTB

– Slik jeg ser saken, så er mistankegrunnlaget mot min klient svekket, sier hans forsvarer, advokat Hege Aakre, til VG.

Fengslingsmøtet er berammet i Oslo tingrett torsdag morgen. Der møter politiadvokat Kathrine Tonstad fra PST og Aakre eller hennes kollega Bendik Falch-Kolsung.

Den første varetektsfengslingen av Botsjkarev ble anket til Borgarting lagmannsrett som i forrige uke avviste anken. Retten kom til at sannsynligheten for at han samarbeidet med andre, tilsa at han må sitte varetektsfengslet. Dermed ble han sittende to uker i varetekt med brev- og besøkskontroll, siktet for etterretning mot statshemmeligheter. Lagmannsretten la stor vekt på at det er fare for at IT-medarbeideren fra det russiske parlamentet vil forsøke å påvirke flere identifiserte personer som PST ønsker å avhøre.

Botsjkarev ble pågrepet på Oslo Lufthavn Gardermoen fredag kveld 21. september etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som en «merkelig oppførsel».

Publisert: