Farenivået ved Mannen økes til rødt

Beboerne ved fjellet Mannen i Rauma må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

Publisert Publisert

Bevegelser ved Veslemannen og varsel om nedbør i området, gjør at NVE hever farenivået til rødt. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Rødt farenivå indikerer ekstrem fare, og det er syvende gang beboerne ved fjellet Mannen må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

Klokken 23 er politiet i gang med evakueringen i området. Det er ikke bekreftet hvor mange som vil bli evakuert denne gangen. Flere av beboerne holder til i fritidsboliger store deler av året.

– Vi ser at fjellet reagerer på veldig små mengder nedbør. Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sier Majala i 23-tiden onsdag.

Veslemannens volum utgjør omkring én prosent av Mannens totale volum. Det er varslet regn frem til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

– Siden det har hastigheten doblet seg, og nå som det begynner å bli kveld, tør vi ikke å ta noen sjanser, sier hun.

NVE varslet at de vil gjennomføre en pressekonferanse klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.

Publisert