42 har omkommet i drukningsulykker i sommer

Redningsselskapet har aldri hatt så mange redningsoppdrag som i sommer. Redningsskøytene i Hordaland har hatt en økning på hele 63 prosent i oppdragsmengden sammenlignet med fjoråret.

Publisert Publisert

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet kan se tilbake på en dyster sommer når hun legger fram drukningsstatistikken. Foto: NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Redningsselskapet har til sammen hatt 3.496 redningsoppdrag, det høyeste antallet noen gang siden selskapet ble stiftet i 1891. Til sammen 68 personer har mistet livet i drukningsulykker hittil i år. Det er 19 flere enn til samme tid i fjor, viser tall fra Redningsselskapet.

– Hvert liv teller, så dette er kritisk. Mange av disse livene kunne blitt reddet med bedre holdninger og kunnskap om sjøliv og båtliv. Det gjør meg fortvilet, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet til NTB.

Utfordrer regjeringen

16 personer døde som følge av drukning bare i juli. Det var elleve menn, tre kvinner og to jenter på 12 og 14 år. 17 av 68 drukninger hittil i år er relatert til bading. I fjor var det til sammenligning bare tre badeulykker i samme periode. Nå krever Redningsselskapet tiltak.

– Utfordringen sender jeg til regjeringen, for det er de som må ta ansvar, sier Lind.

Hun krever en nullvisjon for dødsulykker på sjø, slik man lenge har hatt for veitrafikken. Det tiltaket mener hun må på plass allerede på grunnskolenivå, slik at barn har nødvendig kunnskap om oppførsel ved sjø og vann.

Les også

Vibeke Skofterud (38) omkom i vannskuterulykke i Arendal

Opplæring for innvandrere

Redningsselskapet har aldri hatt så høy beredskap i Oslofjorden enn i sommer, sier beredskapssjef Ronny Jåsund Pedersen i Redningsselskapet. Foto: NTB scanpix

Sju av de 42 som omkom i drukningsulykker i sommer, har innvandrerbakgrunn. Å gi svømmeopplæring til de med minoritetsbakgrunn, er et nødvendig tiltak for å komme nærmere nullvisjonen, poengterer generalsekretæren.

– Inkludert i god opplæring er kunnskap om førstehjelp og evnen til å følge med på omgivelsene på sjøen. Det er mange som har blitt reddet fordi venner, naboer eller forbipasserende har fått øye på noen på sjøen, og hatt nødvendig kunnskap om redning, sier hun.

Det er også nødvendig med obligatorisk hurtigbåtsertifikat, tilføyer hun, og minner om at 16-åringer uten sertifikat i dag kan kjøre scooter som kan komme opp i høy hastighet.

– Vi må lage en politikk som sørger for at 2019 ikke blir en repetisjon av 2018, sier hun.

Les også

Flest dødsulykker i Hordaland i år

God beredskap i sommer

Redningsselskapet har aldri hatt så høy beredskap i Oslofjorden enn i sommer, sier beredskapssjef Ronny Jåsund Pedersen i Redningsselskapet.

– Det har vist seg å være en riktig prioritering. Vi har reddet til sammen 23 mennesker i sommer, noe som er rekordhøyt. Det skyldes flere ting, men en av grunnene er at vi er bedre rustet til å utføre flere redningsaksjoner, komme oss raskere ut og ha bedre samhandling, sier han.

Men også han er bekymret over det høye antallet druknede i sommer, og beredskapssjefen stiller seg bak Linds utfordring til regjeringen.

– Det er tragisk når mennesker omkommer. Nå er det på tide med en tiltakspakke fra regjeringen for å bekjempe dette, sier han.

Størst økning i Hordaland

Redningsskøytene i Hordaland har i sommer hatt en økning på hele 63 prosent i oppdragsmengden sammenlignet med fjoråret.

2018-sommeren har vært preget av godt vær og høy aktivitet på sjøen. Det merkes godt for Redningsselskapets 51 redningsskøyter. Sammenlignet med 2017 viser tallene en oppgang på 17 prosent eller 510 oppdrag på landsbasis. Størst er økningen i Hordaland, der redningsskøytene i fylket har løst 230 oppdrag mellom 1. mai og 1. august, mot 141 for sommeren 2017.

– Været har vært bra her i Bergen. Vi har hatt en del av de vanlige oppdragene med tau i propellen, motorproblemer og girhavari. Med tanke på hvor mange båter det har vært på fjorden, synes jeg egentlig det er overraskende få som har hatt behov for assistanse, sier Øystein Sandberg, skipper på RS «Kristian Gerhard Jebsen II».

Nervøse båtfolk i Sogn og Fjordane

Aldri før har redningsskøytene måtte rykke ut så hyppig i løpet av en enkelt sommer. Oppgangen for Sogn og Fjordanes del er på hele 44 prosent.

– Vi har stort sett hatt ett eller flere oppdrag hver eneste dag. Generelt har de fleste oppdragene våre vært knyttet til motorhavarier. Det er mange båtturister som runder Stadt som har fått tette filtre eller kjørt propellen over et skjær, sier Geir Antonsen, skipper på redningsskøyta «Halfdan Grieg».

Han forteller at de har mange telefoner fra lettere nervøse båtfolk som skal krysse Stadhavet.

– Folk har stor respekt for Stadhavet, og det er bedre at de ringer oss for tidlig enn for seint. Det er mange turister og båtfolk på hjemreise som runder Stadt og får tette filtre fordi bølger rister opp urenheter fra bunnen av tanken. Det kan bli skummelt, sier Antonsen.

Publisert