Thurlow: – Vi kan ikke tolerere denne galskapen lenger

Setsuko Thurlow var 13 år gammel da hun overlevde atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Søndag tok hun imot Nobels fredspris på vegne av ICAN.

Publisert:

PRISES: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn, og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus fra Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

NTB

Atommaktene og deres allierte, deriblant Norge, måtte tåle kraftige fordømmelser og en inderlig bønn om å bli kvitt atomvåpnene fra fredsprisvinnerne i ICAN.

Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen ble tildelt fredsprisen i Oslo rådhus søndag. Der fikk paraplyorganisasjonens leder Beatrice Fihn og Hiroshima-overleveren Setsuko Thurlow overrakt Nobel-medaljen i gull og diplom.

Kronprinsesse Mette-Marit var åpenbart rørt da Thurlow beskrev 6. august 1945, dagen da hjembyen hennes ble utslettet. 13-åringen kom til seg selv i skoleruinene.

– De fleste av mine klassekamerater som var i den bygningen, ble brent levende. Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse, fortalte Thurlow.

250.000 mennesker ble drept da Hiroshima og Nagasaki ble rammet av amerikanske atombomber

– Hver person hadde et navn. Hver person var elsket av noen. La oss sørge for at de ikke døde forgjeves.

ANKOMMER: Setsuko Thurlow ankommer Rådhuset i anledning utdeling av Nobels fredspris til ICAN. Til venstre er medlem i Nobelkomiteen Tone Jørstad. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

– Vi er ikke rasjonelle

Fihn tok et kraftfullt oppgjør med dem som kritiserer aktivistene for å være naive og urealistiske.

– Det er galskap å la disse våpnene bestemme over oss. Mange av våre kritikere hevder at vi er irrasjonelle, at vi er idealister uten noen form for bakkekontakt. At atomvåpenstatene aldri kommer til å gi avkall på sine våpen.

– Det er vi som representerer det eneste rasjonelle valget, hevdet hun.

Det brøt ut jubel og applaus i salen da Fihn kom med denne harde dommen:

– Menn – ikke kvinner! – skapte atomvåpen for å kontrollere andre, men det er i stedet slik at vi blir kontrollert av dem.

FÅR APPLAUS: ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow blir hjulpet av Nobelkomitémedlem Henrik Syse etter å ha talt under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

– Har ikke holdt løftene

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen overrakte medaljen og diplomet til ICANs to representanter. Hun påpekte i sin tale at kampen mot atomvåpen er blitt hedret med fredspris i alt tolv ganger, og understreket at ICAN hedres for å ha gitt nytt momentum til arbeidet med å avskaffe dem.

– ICAN har lyktes med å skape et nytt engasjement blant vanlige folk mot atomvåpen. Kanskje er ikke organisasjonens akronym helt tilfeldig. I CAN, sa hun.

Atomvåpenmotstandere i salen smilte og tørket tårene om hverandre i løpet av talen. Blant dem var Norsk Folkehjelps Grethe Østern, som har vært sentral i kampanjen.

Også Reiss-Andersen kritiserer atommaktene.

– Hadde nedrustningsarbeidet blitt gjennomført som forutsatt, ville ICANs kamp for et traktatfestet forbud mot atomvåpen vært overflødig, sa hun.

Blomsteroppsatser med orkideer, nelliker, ridderstjerner og monstra-blader rammet inn årets seremoni, der sopranen Beate Mordal og Håvard Gimse fremførte stykker av Ture Rangström og Edvard Grieg.

Amerikanske John Legend sang dessuten Bob Marleys «Redemption song» før de to prisvinnerne holdt sine taler.

TÅRER OG SMIL: Atomvåpenmotstandere i salen smilte og tørket tårene om hverandre i løpet av talen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Publisert: