Professor: Uetisk å tilby informasjon om avvik og så ikke abort

Berge Solberg underviser medisinsk etikk ved NTNU. Han mener det blir feil å nekte noen abort, om man først har tilbudt dem ultralyd som kan gi alvorlige funn.

Publisert Publisert

ULTRALYD: Stadig flere gjennomfører ultraundersøkelse tidlig, men de fleste i Norge har fremdeles den første ultraundersøkelsen ved 18. svangerskapsuke. Da er det ikke lenger mulig med selvbestemt abort etter norsk lov. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix (illustrasjonsfoto)

  • NTB

Professoren mener at dersom fosteret får påvist alvorlig sykdom, skal kvinnen få velge selv om hun vil ta abort eller ikke, skriver Klassekampen.

– Når vi først velger å tilby alle ultralyd i uke 18, og det gjøres alvorlige funn, da bør vi ikke nekte dem som da får vite det, abort, sier Solberg.

Etikkprofessoren fremholder at å frata kvinner noe som er blitt en etablert praksis, vil være uetisk.

Professor og overlege i gynekologi og fødselshjelp Anne Eskild er uenig. Hun mener debatten om abortloven føres på gale premisser og at diskusjonen er blitt misforstått.

– Det virker som om man diskuterer selvbestemt abort. Slik er det ikke. Selvbestemt abort har vi frem til utgangen av uke tolv. Alle aborter etter det skal avgjøres av nemnd, sier Eskild.

Selv om det i Norge er selvbestemt abort frem til tolvte svangerskapsuke, får de fleste sin første ultralydundersøkelse gjennomført først ved uke 18. Om man da vil avbryte svangerskapet, må man søke en nemnd. Avgjørelsen tas etter abortloven, der den omstridte paragraf 2c åpner for avbrudd ved alvorlig sykdom og har fått mye oppmerksomhet den siste tiden på grunn av regjeringsforhandlingene.

Publisert