Sjansen for at Lydia og Mayas operasjon skulle gå bra var én prosent

Søstrene ble født åtte uker prematurt. De er trolig verdens yngste siamesiske tvillinger som er vellykket skilt ved operasjon.

FØDT I UKE 32: Det siamesiske tvillingparet veide til sammen kun 2200 gram etter at de ble forløst åtte uker prematurt. Legene kaller den vellykkede separasjonen av dem en medisinsk sensasjon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det siamesiske tvillingparet, som til sammen veide 2200 gram, kom til verden 2. desember 2015 ved keisersnitt.

Keisersnittet måtte gjennomføres av hensyn til morens helse. Kvinnen bar fram trillinger. Det tredje barnet, også dette en jente, ble født frisk.

10. desember 2015 ble de siamesiske tvillingene separert i en fem timer lang operasjon.

Mot alle odds

Jentene var sammenvokst ved leveren og brystet. Opprinnelig var planen å vente noen måneder før operasjon, men på grunn av at tilstanden deres ble forverret ble det bestemt at den måtte skje raskt. Sjansen for en vellykket operasjon skal på forhånd ha vært stipulert til å være én prosent, ifølge BBC.

Suksesshistorien er et resultat av samarbeid mellom Bern University Hospital og Geneva University Hospitals. Jentene delte lever, men hadde alle vitale organer.

Les også

Her er familien som går imot «klassiske» oppdragelsesråd

I løpet av de siste 30 årene har det kun blitt født og suksessfullt separert siamesiske tvillinger to ganger i Sveits.

Trolig første i verden

Ifølge en pressemelding fra Inselspitali Bern er dette den første vellykkede operasjonen av så små siamesiske tvillinger i Sveits, og trolig også i verden.

DELTE LEVER: Jentene delte lever, men hadde alle vitale organer.

Mor og barn ble tatt godt vare på av spesialister innen flere fagfelt, blant annet obstetrikk, pediatrisk intensivmedisin og pediatrisk hjertekirurgi.De siamesiske tvillingjentene hadde store problemer, fordi store mengder blod gikk fra det ene barnet til det andre gjennom leveren.

Ett av barna hadde for mye blod og for høyt blodtrykk, mens det andre barnet ikke fikk nok blod og hadde for lavt blodtrykk. For å redde barna, ble det sammen med foreldrene bestemt at operasjonen skulle gjennomføres allerede etter vel en uke.

Foreløpig går det bra med alle sammen.

Les mer fra familie og oppvekst:

Les også

Er skapene overfylte? Ti ting det er på tide å bli kvitt

**

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

**

Les også

Dette Iphone-trikset bør alle prøve

Les også

Dette er ADHD, og dette er mytene

** «Kanskje det ikke hadde vært så dumt å skilles, sa jeg bittert til Sivert» Helena Brodtkorb usminket og utleverende om kjendisparets turbulente start på babylivet. Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert: