- Siktede har ingen relasjon til imamen eller moskeen

Mannen som er siktet for drapsforsøket på imam Nehmat Ali Shah, hadde ingen relasjon til imamen eller tilknytning til miljøet rundt moskeen, sier hans forsvarer.

Publisert Publisert

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate om kvelden 17. juni. Shah er hovedimam i moskeen Central Jamaat Ahl Sunnat.

  • Tor Arne Andreassen
  • Lene Li Dragland
  • Nina Selbo Torset

En mann i 30-årene blepågrepet i en leiligheti Oslo mandag formiddag. Mannen er siktet for drapsforsøket på imam Nehmat Ali Shah eller medvirkning til dette. Han erkjenner ikke straffskyld, skriver Aftenposten.

Den siktede ble avhørt i nær fire timer av politiet tirsdag formiddag.

— Den siktede ble avhørt med sin forsvarer til stede. Han fikk vite at han er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette, men vi kommer ikke til å gå ut med detaljer om hva han har forklart i avhør, sier leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Egil Kulseth, til Aftenposten.

Mannen som er siktet er norsk statsborger av pakistansk opprinnelse. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Den siktede er tidligere straffedømt, men politiet ønsker ikke å kommentere for hvilke forhold.

Politiet opplyste til Aftenposten i går at de tror flere gjerningsmenn kan stå bak drapsforsøket t og at de ikke utelukker flere pågripelser.

- Ingen tilknytning

Vegard Aaløkken ved advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum har tidligere representert den siktede. Han er nå på ferie, men er oppnevnt som forsvarer for norsk-pakistaneren. Advokat Kai Vaag i samme advokatfirma representerer den siktede i hans sted og var til stede under tirsdagens avhør.

Forsvareren sier til Aftenposten at den siktede ikke forstår hvorfor han er pågrepet i saken.

— Han har vært i avhør og svart på alle spørsmål han fikk fra politiet. Han håper at det skal hjelpe politiet til å sjekke ham ut av saken og at de gjør det veldig snart.

Den siktede har ikke fått vite grunnlaget for siktelsen og sier han ble overrasket over å bli pågrepet.

— Han har ikke fått vite hva politiet mener knytter ham til saken og vil gjerne vite det. Han snakker gjerne med politiet igjen og vil bidra på alle måter til å bli sjekket ut av saken, sier Vaag til Aftenposten.

- Betyr det at han ikke har noen tilknytning til imamen eller miljøet rundt moskeen?

— Han har ingen relasjon til imamen og heller ikke til miljøet rundt moskeen, så vidt jeg forstår. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si. Det er mest riktig at politiet svarer på slike spørsmål.

Den siktede begjærer seg etter all sannsynlighet løslatt under morgendagens fengslingsmøte, opplyser forsvareren.

Tidligere straffedømt

Politiet ønsker ikke å kommentere hva slags relasjon det er mellom den siktede og imamen.

- Har den siktede tilknytning til moskeen?

— Jeg vil ikke gi noen detaljer om det, sier Kulseth til Aftenposten.

Det har i mange år vært en konflikt mellom to slekter i moskeen. I konflikten har det også ligget en kamp om hvem som skal ansettes som imam. Denne konflikten toppet seg i 2006 og fire personer ble dømt til fengsel etter å ha angrepet flere personer med kniv og balltre.

Etter det Aftenposten kjenner til, er det ingen av disse fire som nå er pågrepet.

Angrepet bakfra

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate om kvelden 17. juni. Shah er hovedimam i moskeen Central Jamaat Ahl Sunnat.

Skadene ble først betegnet som livstruende, men imamen ble utskrevet fra sykehus dagen etter.

Imamens sønn, Jawad Haider, opplyser til Aftenposten tirsdag at det går bedre med Shah. De har ikke fått informasjon fra politiet om hvem som er pågrepet.

Det er fortsatt bekymring i menigheten knyttet til angrepet. Noen frykter flere gjerningspersoner og at det kan komme flere angrep.

Publisert