– Jeg tror veldig mange land misunner oss en sånn kongefamilie, sier statsministeren

Slik feiret kongeparet 25 år på tronen.

Publisert:

FEIRET: Det norske kongeparets 25-årsjubileum. Kong Harald og dronning Sonja ankommer festforestillingen i Universitetets aula søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix

VITERKOS: Kong Harald og dronning Sonja på Slottsplassen under vinterlekene for barn og unge. Foto: NTB Scanpix

Vinterleker for barn og unge på Slottsplassen i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: NTB Scanpix

ALLE VAR MED: Kongefamilien deltok i skigåing på Slottsplassen Foto: NTB Scanpix

SKIENTUSIASTER: Det norske kongeparets 25-årsjubileum. F.h.: Kong Harald, dronning Sonja og Bjørn Dæhlie ser på barna i sklia på under vinteraktivitet. Foto: NTB Scanpix

FORESTILLING: Kong Harald (f.h.), dronning Sonja, dronning Margrethe av Danmark, kong Carl Gustaf av Sverige, dronning Silvia av Sverige, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby under festforestillingen i Universitetets aula søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix

BLE HYLLET: Store og små medlemmer av kongefamilien gikk ned Karl Johans gate søndag ettermiddag. Underveis ble de hyllet med hurra-rop av de som hadde møtt frem. Foto: NTB Scanpix

NTB

Med Slottsplassen og parken full av skiglade barn feiret kongeparet sine 25 år på tronen under en gnistrende vintersol.

Kong Vinter viste seg fra sin aller beste side da hans rojale «kolleger», kong Harald og dronning Sonja, søndag mottok jubileumsgaven fra regjeringen: En folkefest i snøen rett utenfor slottsporten.

Meningsmåling:

Les også

To av tre vil ha monarki

Dronningen spente på seg skiene og fikk følge av både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre i sporet, heiet fram av publikum.

Også kronprinsparet tok seg noen runder i løypa og på veien hjalp de flere små skiløpere som i iveren snublet i utstyret.

Prinsesse Märtha Louises og Ari Behns tre døtre koste seg med snowboardkjøring i slottstrappa, med kongen som tilskuer.

— Fantastisk

Det er ingen tvil om at kongeparet fikk den feiringen de ønsket seg – sammen med folket.

— I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess, sier dronningen, som håper å få beholde skisporet utenfor porten.

— Jeg trodde at når vi snakket om å ha en skidag her, så skulle det være en liten løype. Se på hva de har fått til. Det er virkelig helt utrolig fantastisk, sier kongen, som selv sto over den lille skituren.

Han takket regjeringen, Idrettsforbundet og de frivillige som stelte i stand festen, som inneholdt mange forskjellige aktiviteter, i tillegg til dans og musikk fra en scene på Universitetsplassen.

Etter vinterleken gikk kongefamilien opp på Slottsbalkongen, hvor de ble hilst med jubel og hurrarop, og fikk selskap av Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia og Danmarks dronning Margrethe.

Les også

Her er kongehuset planer for 2016

— Heldige med kongeparet

Jubelen fortsatte da kongeparet gikk fra Slottet til Universitetets aula, der statsminister Erna Solberg (H) ønsket velkommen til festforestilling.

Statsministeren forteller at flere i regjeringsstaben hadde vært bekymret for både kulde og snømangel under planleggingen av vinterfesten. Selv var hun aldri i tvil om at kongefamilien ville få det været de fortjener, forteller hun.

— Vi er utrolig heldige som har det kongeparet vi har. Det går på dem som mennesker og måten de har klart å fylle kongerollen på. Vi opplever dem som varme, og at de er opptatt av alle typer folk, de er til stede i sorgen, men skaper også glede rundt seg, sier hun til NTB.

— Jeg tror veldig mange land misunner oss en sånn kongefamilie.

Les også

Kongeparet reiste på hemmelig ferie til Påskeøya

Rørt

Tronarvingene kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra var blant dem som opptrådte til ære for kongeparet på festforestillingen med en framføring av Halldis Moren Vesaas' dikt «Å vere i livet».

På programmet sto også navn som artistene Sissel Kyrkjebø, Elias Akselsen og Wenche Myhre som løftet stemningen med sangen «Vi lever», mens skuespillerveteranene Toralv Maurstad og Espen Skjønberg fikk publikum til å bryte ut i latter med sin forbrukertest av konger og dronninger.

— Kongen og dronningen har stått sammen med oss i nasjonens vonde stunder. Som da rasismen rammet Holmlia. Da orkanen herjet Vestlandet. Eller da terrorens grusomheter rammet oss alle, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale.

Gudstjeneste

For kongeparet startet dagen med gudstjeneste for kongefamilien i Slottskapellet. Det svenske kongeparet, den danske dronningen, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louises familie var til stede, samt mange andre fra kongeslekten.

Preses Helga Haugland Byfuglien snakket i sin preken om hendelsene for 25 år siden, da kong Olav gikk bort og Harald og Sonja ble konge og dronning. Hun minnet om lyshavet som oppsto på Slottsplassen da folk flest spontant ville minnes den folkekjære kong Olav.

Hun hyllet kongeparet for hvordan de har håndtert rollen, ved å stå ved folket gjennom store tragedier som 22. juli og å løfte fram enkeltmennesker og glemte grupper.

— Nettopp i kjærlighet til det mangfoldige Norge har dere vært lys for vårt folk, sa hun.

Med slottsplassen og parken full av skiglade barn, feiret kongeparet sine 25 år på tronen under en gnistrende vintersol.

Kong Vinter viste seg fra sin aller beste side da hans rojale «kolleger», kong Harald og dronning Sonja, søndag mottok jubileumsgaven fra regjeringen: En folkefest i snøen rett utenfor slottsporten.

Publisert: