Spesialenheten: Cappelen betalte Jensen 500 kroner per kilo hasj innført

Den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen brukte mye kontanter. Spesialenheten mener han fikk dem fra Gjermund Cappelen.

Publisert Publisert
  • NTB
Leserne mener

Gjermund Cappelen har forklart til politiet at han siden 1993 har hatt en avtale med Eirik Jensen om å betale den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen 500 kroner per kilo hasj han innførte.

Det opplyste Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politiet til Oslo tingrett tirsdag, der både Eirik Jensen og Gjermund Cappelen sitter på tiltalebenken.

– Korrupsjonstiltalene bygger på at Jensens kilde til kontanter er Cappelen, sier Kleppe.

Tiltalen bygger en kontantstrømsanalyse og forbruksberegning for Jensen fra 2004 til 2013. I denne perioden mener politiet å kunne vise at Jensen hadde et betydelig merforbruk. Jensen er tiltalt for å ta tatt imot penger og andre ytelser til en samlet verdi av 2,1 millioner kroner fra Cappelen.

Les også

«Politi eller røver? Komplott eller korrupsjon? Eirik Jensen-saken har flere spørsmål enn svar.»

TILTALT: Den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Brukte mye kontanter

– Det var tidlig klart at Jensen hadde en betydelig kontantøkonomi. Vi har valgt å bruke kun reelle tall. I våre beregninger ser vi en ukjent kilde til kontanter. Spørsmålet er om Jensen har hatt en ukjent kilde til kontanter for å dekke opp sitt merforbruk, sa Kleppe og viste til at Jensen har hatt kontante bankinnskudd på over én million kroner over en tiårsperiode.

Samtidig er det vanskelig å avdekke hele forbruket, sier hun.

– Jo lenger tilbake i tid, jo vanskeligere vil det være å avdekke et kontantforbruk, sier Kleppe.

Blant det politiet mener er bevis, er oppussing av et bad i 2005. Etter at tiltalen ble tatt ut, er det også gjort nye beregninger knyttet til oppussingen av en bolig i Sverige i 2012 og 2013.

Jensen har forklart merforbruket med lønn og penger fra moren.

Tekstmeldinger og epost

Blant bevisene Spesialenheten har sikret, er 1523 SMS-er, eposter og andre kontakthendelser mellom Jensen og Cappelen mellom 2008 og 2013.

– Disse er sentrale bevis i seg selv. Men vi kan ikke være sikre på hva kommunikasjonen betyr uten at vi kjenner til sammenhengen, sa Kleppe.

– Hvilken annen kontakt har de hatt? Hvor har de befunnet seg? Hva har de jobbet med? sa hun og trakk fram SMS-en «Fint vær», som Jensen sendte til Cappelen, som eksempel.

– Hva driver Cappelen med samtidig? Sitter han og venter på en innførsel? Hva er politiet opptatt med samme helg? Og hvordan var været, sa Kleppe.

PÅ TILTALEBENKEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen (til v.) i en pause i Oslo tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Over 50 mobiltelefoner

Politiet har tatt beslag i 38 mobiltelefoner og 39 SIM-kort fra Cappelen, og til sammen 18 telefoner og SIM-kort fra Jensen, sier Kleppe til NTB.

Den første kontakten mellom de to tiltalte som politiet har bevis for, skjedde i august 2008. Kleppe erkjenner samtidig at ikke all kommunikasjonen mellom de to er sikret.

– Det er huller i kommunikasjonen, sier hun.

Den assisterende sjefen for Spesialenheten redegjorde også i detalj om politiets instruks for behandling av informanter. Instruksen kom i 2003, mens kontakten mellom Jensen og Cappelen startet ti år tidligere.

– Det var klart at det ikke var logger over møter mellom Cappelen slik regelverket tilsier. Men Jensen er ikke tiltalt for å ha brutt regelverket for kontakten med informanter, sa hun.

Les også

Dette er bevisene mot ekspolitimannen

– Kan forklare mange av dem

I retten vil Eirik Jensen for første gang gi en forklaring på mange av SMS-ene som gikk mellom ham og hans medtiltalte Gjermund Cappelen.

I avhør har Jensen så langt ikke forklart seg om all kommunikasjonen, opplyste Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politiet i retten tirsdag.

Etter at Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, ble han avhørt i alt syv ganger av politiet. Han ble løslatt 7. mai, men etter 14. mai ville han ikke gå i flere avhør. Først etter et advokatbytte sa han seg våren 2015 villig til å snakke med Spesialenheten igjen. Men et avhør i juni 2015 ble avbrutt før Jensen hadde forklart seg om alle delene av kommunikasjonen som Spesialenheten har innhentet mellom ham og Cappelen.

– Han forklarer seg for første gang i retten om deler av kommunikasjonen med Cappelen, sier Kleppe.

Forsvarer Arild Holden sier at Jensen har en forklaring på mange av SMS-ene som gikk mellom ham og Cappelen.

– Problemet er at mange av dem ligger så langt tilbake i tid. Det er ikke uproblematisk å huske akkurat hva de gjelder. Men mange av dem kan han gjøre rede for, sier han.

Jensen ønsket ikke selv å snakke med pressen tirsdag.

– I dag må jeg ha fullt fokus på min egen forklaring, sier han til NTB.

Rykter fremskyndet pågripelse

I retten tirsdag opplyste Kleppe også at rykter i kriminelle miljøer om at Eirik Jensen var under etterforskning, førte til at pågripelsen av ham ble fremskyndet.

Etter at Jensens medtiltalte Gjermund Cappelen var pågrepet og hadde snakket Eirik Jensen inn i saken i januar, ble det iverksatt skjult etterforskning av Jensen, sa Kleppe.

Men den 22. februar ble Spesialenheten varslet av Oslo-politiet om at de via informanter hadde fått høre at det blant kriminelle verserte rykter om at Jensen var under etterforskning i en større narkotikasak i Asker og Bærum.

– Man valgte derfor å gå til pågripelse av Jensen 24. februar, sa Kleppe

Publisert