Norske mødre har det best

Norge har danket ut Finland på toppen av Redd Barnas måling over verdens beste land å være mor i. Oversikten viser at mødre i Somalia har de verste forholdene.

Norge er verdens beste land å være mor i.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er 16. gang Redd Barna publiserer sin mors-indeks. Målingen tar utgangspunkt i fem faktorer relatert til mødrehelse, utdanning, inntektsnivå og kvinners status i samfunnet.

Nordiske land har lenge dominert toppen av listen, og Norge passerer i år Finland, som holdt topplasseringen sist. Finland er henvist til annenplass, mens Island, Danmark og Sverige følger på plassene bak.

USA sist blant i-land

Australia (9.-plass) er det eneste ikke-europeiske landet på topp-ti-listen.

President i Redd Barna, Carolyn Miles, sier at dataene forteller at landenes økonomiske situasjon ikke er den eneste faktoren som gir fornøyde mødre, men at politikken i landet er vel så viktig.

— Norge har rikdom, men de investerer også den rikdommen i mødre og barn, som er svært høyt prioritert, sier Miles ifølge AFP.

USA har falt to plasser på ett år og havner sist på listen blant utviklede land, ifølge Mashable.com.

Dødelighetsraten blant barn under fem år er 6.9 per 1000 levendefødte. Det betyr at amerikanske barn har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø før sin femte fødselsdag sammenlignet med barn på for eksempel Island.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Les også:

Les også

Norske mødre har det best, men likevel føder de altfor få barn

Sør for Sahara

Somalia rangeres for annet år som det verste landet å være mor i. De ti verste plassene holdes alle av afrikanske land sør for Sahara, med Kongo-republikken og Den sentralafrikanske republikk som verst etter Somalia.

Særlig når det gjelder spedbarnsdødelighet er forskjellene enorme mellom topp og bunn på indeksen. I de ti verste landene for mødre vil én av åtte mødre miste et barn før det fyller fem år.

Til sammenligning er tallet én av 290 for de ti beste landene.

Les også:

Publisert: