BMW feirer 02-modellen

I år er det 100 år siden BMW ble grunnlagt, og 50 år siden 02-modellen kom på markedet. Det måtte markeres.

KRAFTIG: Hommage-utgaven er betydelig kraftigere i uttrykket enn originalen. Foto: Produsenten
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For 50 år siden lanserte BMW 02-serien. En bil som virkelig etablerte merket som en produsent av sportslige familiebiler.

Høydepunktet for modellen kom i 1973, med 2002 Turbo. For å markere dette har BMW laget en «hommage», det vil si en hyllest, til 02 – og da særlig 2002 Turbo.

Passende nok har de kalt den BMW 2002 Hommage. Den ble vist fram på det eksklusive – og BMW-sponsede – arrangementet Concorso d’Eleganza Villa d’Este ved Como-sjøen i Italia helgen som var.

Les også

Denne bilen blir viktig for Volvo

BMW 2002 Hommage ble vist fram på et eksklusivt arrangement ved Como-sjøen i Italia

Første med turbo

— For nøyaktig 50 år siden kickstartet bilen en æra med suksess for BMW. Denne kompakte coupeen er et av kjøretøyene som har gjort BMW til det merket er i dag, sier Adrian van Hooydonk, BMWs sjefdesigner, i en pressemelding.

Han trekker fram at 2002 var den første serieproduserte bilen fra Europa med turboteknologi, som gjorde coupeen til en sportsbil. van Hooydonk mener også at den viste at motorutviklingen til BMW var helt i forkant.

— BMW 2002 Hommage er vår måte å skåle for alle disse prestasjonene på.

Originalen hadde 170 hestekrefter, og ble introdusert rett før oljekrisen i 1973, noe som førte til at kun 1672 ble laget.

Les også

Hyundai vil gi oss luksus med Genesis

STAMFAREN: BMW 2002 Turbo (t.h) ble laget i en liten serie i 1973. Foto: Produsenten

Ikke første gang

Hva som er under panseret på 2002 Hommage, sier ikke pressemeldingen noe om, men den skal være bygget på M2, som ble lansert for ikke lenge siden. M2 har en sekssylindret motor på 370 hestekrefter.

Designmessig har produsenten ønsket å ta det femti år gamle utseendet over i noe som ser framtidsrettet ut. Man har beholdt elementer som de to enkle frontlyktene og «turbo» skrevet speilvendt på frontspoileren.

Men der den originale bilen hadde skjermbreddere som var boltet på karosseriet, har Hommage-versjonen kraftige, markerte og minst like brede skjermer.

Les også

Nürburgring - guide til «det grønne helvetet»

FRAMTIDSRETTET: Designmessig har produsenten ønsket å ta det femti år gamle utseendet over i noe som ser framtidsrettet ut.

BMW har i mange år brukt arrangementet ved Villa d’Este til å vise slike konsepter. I 2008 var det M1 Hommage, i fjor 3,0 CSL Hommage, i 2011 328 Hommage, for å nevne noen.

Felles for disse konseptene alle er at de tar en klassisk BMW-modell og kler den opp i et moderne formspråk. Men til forskjell fra så å si alle konseptbiler BMW har vist på internasjonale bilutstillinger de senere årene, har disse aldri kommet i produksjon.

Publisert: