Halvparten av håndsåpene kan være helseskadelige

En test av håndsåper som Forbrukerrådet har gjennomført viser at over halvparten av håndsåpene har innhold som kan gi negative helseeffekter.

SKADELIGE STOFFER: Over halvparten av håndsåpene inneholder skadelige stoffer, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Håndsåpene som kommer verst ut i testen, inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende eller sterkt allergifremkallende, viser undersøkelsen.

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er særlig alvorlig at 13 av de 48 håndsåpene som var med i testen, inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.

Her ser du hvordan ulike håndsåper kom ut i testen.

Risiko for allergiske reaksjoner

— MI gir så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner, at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år, samt i produkter som skal bli værende på huden. Med den kunnskapen vi har i dag må vi få fjernet produkter med MI fra hverdagen vår. Inntil da bør vi i alle fall unngå at barna bruker dem, sier Flesland i en pressemelding.

Test viser at syv av ti «svettedrepere» inneholder skadelige stoffer:

Les også

Disse deodorantene bør du styre unna

Av de 48 håndsåpene inneholdt seks typer mistenkt hormonforstyrrende stoffer som kan medvirke til å utvikle kreft og redusere muligheten for å få barn. I hele 26 av såpene ble det funnet allergifremkallende stoffer, og i sju av disse ble stoffet MI funnet.

Les også

Giftekspert: Kvitt deg med nesten alle lekene på dette barnerommet

— Bekymringen er at over tid og i kombinasjon, kan selv ørsmå mengder gi en økt fare for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn. sier Flesland.

Fokus på allergi og kjemikalier

Forbrukerrådet har de siste årene hatt ekstra fokus på allergi og kjemikalier i produkter.

ALVORLIGE FUNNN: Forbrukerdirektør Randi Flesland ser særlig alvorlig på testen som viser at tretten håndsåper som inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.

Miljøstiftelsen Bellona har også en guide til hvordan leve så giftfritt som mulig. Stiftelsen Miljømerking i Norge, Svanemerket, har også temasider om kjemikalier.Det siste året har vi skrevet om flere av testene Forbrukerrådet har gjennomført, samt utspill fra dem angående kjemikalier i produkter.

Les også

Ti miljøriktige råd

En av disse testene fikk mye negativ oppmerksomhet, da flere mente at Forbrukerrådets advarsler om farlig solkrem i seg selv var farlig: Les mer om det her: « Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!»

Og Forbrukerrådets svar: «Derfor er Forbrukerrådet kritiske til nanostoffer i solkrem»

Anbefalinger for barn

21 av håndsåpene i Forbrukerrådets test inneholdt ingen skadelige stoffer og har fått grønt smilefjes. Det vil si at de hverken inneholder hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer i det hele tatt.

— Vi anbefaler at barn unngår parfymestoffer for at de ikke skal utvikle allergi. Da er det leit at det er så vanskelig for foreldrene å velge dem bort, sier Flesland.

Her er flere artikler innenfor samme tema:

Publisert: