To drapsgåter i 2015 - flere saker til «cold case»

Mens 2014 endte uten uløste saker, sto politiet igjen med to drapsgåter ved slutten av 2015. Dette ble også året da sju eldre saker kom opp igjen, blant dem Tina- og Kristin-drapene.

ULØST: Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse om drapet på bulgarske Galina Sandeva (bildet til venstre). FOTO: SCANPIX
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I løpet av 2015 har norsk politi dessuten fått sin egen «cold case»-gruppe, ettersom Kripos har opprettet Enheten for alvorlige uoppklarte saker.

— Vi har fått henvendelser fra flere politidistrikt. De favner både kategorien uoppklarte drapssaker og savnetsaker. Noe mer konkret kan jeg ikke være nå, sier leder Espen Erdal til NTB.

Kripos' offisielle oversikt - som kun omfatter forsettlige og overlagte drap - fortalte om 27 drap i 2014. Ved utgangen av det året var det ingen saker der politiet sto uten antatt gjerningsmann eller der saken hadde endt uten en fellende dom.

Ved slutten av 2015 er tallet på drap noe lavere - 21 personer er drept i 20 saker, ifølge NTBs egen oversikt. I tillegg kommer ni dødsfall der én eller flere personer er siktet for dødelig vold, og det er ikke uvanlig at politiet skjerper siktelsen underveis i etterforskningen.

Kripos-tallene for 2015 er ventet i midten av januar.

Lindeberg-drapet

Samtidig er det to saker der politiet på tross av omfattende etterforskning, står uten pågrepne. Den ene saken stammer fra 11. april, da en 40 år gammel norsk-pakistansk mann ble funnet drept på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo.

Den drepte var selv dømt for tre drapsforsøk i 1997. Politiet har sett på en mulig sammenheng og har ifølge VG foretatt alibisjekk for alle de tre ofrene fra den gangen.

Fra Oslo politidistrikt får NTB opplyst at det «det er ikke noe nytt» i saken ved årsslutt.

Drap på prostituert

Den andre uløste saken for politiet er drapet på den 28 år gamle Galina Sandeva. Den bulgarske kvinnen, som tilhørte prostitusjonsmiljøet i Oslo, ble funnet død i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika 17. desember. Politiet tror drapet skjedde dagen før.

Etterforskerne sitter så langt på 100-120 tips, opplyste politiet i romjula. Flere av dem betegnes som «spesielt interessante».

— Vi har fått inn flere nye tips de gangene vi har gått ut med ny informasjon, men jeg vil ikke gå inn på hva de inneholder eller hvor de kommer fra, uttalte politioverbetjent Stein Olav Bredli i Oslo politidistrikt til NTB.

Dobbeltdrap og 14-åring

Blant drapene i 2015 finner vi to tilfeller der den antatte gjerningsmannen har tatt sitt eget liv etterpå. Det er også ett dobbeltdrap, der antatte gjerningsmannen (55) først skal ha knivstukket en kvinne på Manglerud i Oslo og deretter ha knivstukket en mann på Grønland i Oslo.

I én av sakene dreier det seg om en mindreårig. En gutt på 14 år har innrømmet at han tok livet av jevngamle Alma Gabriela Knutsen i Søgne i Vest-Agder. Gutten er tatt hånd om av barnevernet.

Ifølge Kripos, som har ført statistikk fra 1990, har tallet på årlige drap variert mellom omtrent 20 og 50 i perioden.

Kristin-drapet

I juli 2015 ble en nå 38 år gammel mann pågrepet og på ny siktet på drapet på Kristin Juel Johannessen (12), som ble funnet kvalt ved Mørk i Hedrum i Larvik kommune sommeren 1999.

Mannen ble i 2001 dømt til tolv års fengsel for drapet, men anket og ble frikjent året etter. Nå mener politiet ny DNA-teknologi knytter ham til drapet, og saken er oversendt Statsadvokaten med innstilling om gjenoppdagelse. Den siktede mannen nekter for å ha utført drapet.

Tina-drapet

En annen sak der politiet har tatt opp igjen etterforskningen, er drapet på Tina Jørgensen. 20-åringen ble funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren i slutten av oktober 2000, etter å sist ha blitt observert ved Torget i hjembyen Stavanger rundt én måned før. Kvinnens kjæreste ble siktet for drap, men siktelsen ble senere frafalt.

Høsten 2015 fik politiet et lydopptak der en 36-åring fra Lyngdal snakket seg selv og tre andre inn i saken. De fire er siktet for drap eller medvirkning til drap, men nekter straffskyld.

Publisert: