Politiet utelukker ikke aksjon mot kirkeasylanter i Kirkenes

Politimester Ellen Kathrine Hætta i Finnmark politidistrikt vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å ta seg inn i Kirkenes kirke hvis flere asylsøkere søker tilflukt.

FÅR BLI: De tre asylsøkerne som tok seg inn til Kirkenes kirke torsdag blir av menighetsrådet betraktet som kirkeasylanter og får bli i kirken inntil videre.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det kan godt hende politiet vil gå inn i kirken etter hvert, sier Ellen Kathrine Hætta til Klassekampen, men hun legger til at det ikke er et problem på det nåværende tidspunkt fordi det er snakk om et fåtall personer.

Flere asylsøkere rømte fra mottakssenteret i Finnmark da det ble kjent at Politiets utlendingstjeneste (PU) planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem - to menn og en gravid kvinne - kom seg til Kirkenes kirke.

— De er selvfølgelig preget av situasjonen. Det vi har gjort er at vi har gitt dem seng, madrasser, sengetøy og mat foreløpig, sier Wenche Jessen Dervola, Kirkeverge i Sør-Varanger menighetsråd, til NRK fredag kveld.

— Hvis det blir mange flere som går i kirkeasyl, kan det bli aktuelt for politiet å gripe inn, sier politimester Hætta til Klassekampen.

Les også

Opphold til kun én syrer ved Storskog etter asylinstruks

Ankomstsenter Finnmark

Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, noe som betyr at disse ikke får forlate senteret. De må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er situasjonen for asylsøkerne på senteret utfordrende.

— Det jeg har blitt fortalt, er at det er flere senger på store rom. Det er veldig kaldt om natta, sier NOAS-rådgiver Marek Linha til NTB fredag.

Slo av wifi

Linha forklarer til NTB at internett i leiren ikke har fungert den siste tiden.

— Det ble slått av for to dager siden. Noen har ikke penger lenger på telefonen, og det blir vanskelig for noen å kommunisere med advokater og å sende inn dokumentasjon også videre.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark innrømmer at de slo av wifi-internettet for at flyktningene i Vestleiren ikke skulle rømme, men bekrefter fredag kveld at internettet er tilbake.

— Vi måtte få kontroll på situasjonen. Det var en situasjon hvor vi fikk inntrykk av at de forsøkte å unndra seg retur av et lovlig fattet vedtak. Med internett hadde de mulighet for å kontakte de som skulle hjelpe dem, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga til NTB.

Avviser matnekt

NTB får også bekreftet at matregimet inne i leiren er det samme som da Vestleiren var Ankomstsenter Finnmark. Da skulle nyankomne asylsøkere maksimalt oppholde seg i to døgn i leiren. De skulle ikke få varm mat under oppholdet. De ble også pålagt strenge tidsfrister for når de måtte få i seg mat, og hvis de ikke var innenfor det korrekte tidspunktet ble de nektet mat. Haga avviser at dette er tilfellet.

— Vi nekter ingen mat. Alle får mat, og alle skal få mat, sier han til NTB.

PU under tidspress

PU jobber under et ekstra tidspress for å gjennomføre de kontroversielle utsendingene til Russland.

Den planlagte uttransporten fredag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet. Mens Norge mener at det er forhold på russisk side som gjør at de ikke får transportert ut asylsøkere, hevder Russland at det er uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke.

Sjefen for PU i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier til NTB at de gjør alt de kan for å få sendt en busslast med rundt 30 avviste asylanter til Murmansk lørdag.

Publisert: