Erna Solberg vil kjempe for hver eneste ordfører

Erna Solberg vil innbitt forsvare de 121 ordførertaburettene Høyre vant for fire år siden. - Det blir spennende i Oslo og Bergen, sier hun.

Publisert:

KOS: Statsminister Erna Solberg fulgte oppfordringen fra Vestvågøy-ordfører Johnny Finstad om å kose med Lofot-torsken. Foto: NTB Scanpix

NTB

— Jeg pleier ikke å sette målsettinger for hva som er et godt valgresultat for oss. Men i 2011 opplevde vi Høyres nest beste valg etter andre verdenskrig. Når vi samme oppslutning denne gang, gjør vi et kjempevalg. Vi skal slåss for å beholde våre dyktige ordførere og byrådsledere, sier statsministeren til NTB.

Oppstart

I Nordland har hun denne helgen gitt drahjelp og kastet glans over Høyres ordførerkandidater i Lofoten, Vesterålen og Bodø.

— Ved et kommunevalg er det to ting som teller. Først hva du overbeviser folk om. Det neste er forhandlingene med andre. Vi kan oppleve å ikke få posisjoner på steder vi har gjort et godt valg, men likevel bli sittende med ordføreren på steder der vi har gjort et sånn passe valg. Du skal være god på forhandlinger, også i Kommune-Norge, sier Solberg.

Ikke for gitt

Hun understreker at alle byene i Nord-Norge er viktige for Høyre og ser ikke for mørkt på utsiktene i storbyene.

— Vi skal aldri ta noen velgere for gitt. Men i byer som Stavanger og Kristiansand er det ganske tydelig at vi kommer til å opprettholde makten. Det blir spennende i Oslo og Bergen, sier hun.

Bakteppe

Statsministeren er vag når det gjelder å peke ut hva som blir de store sakene i årets valgkamp, som hun mener først og fremst bør være et reelt lokalvalg med viktige diskusjoner rundt den lokale utviklingen.

— Men selvfølgelig er den økonomiske utviklingen og konkurransekraften til Norge et viktig tema. Etableringen og omstillingen, det vi ønsker å få til med etableringen av nye arbeidsplasser kommer også til å være viktige baktepper for valgkampen, sier Solberg til NTB.

Forbauset

Hun lar seg forbause av at Arbeiderpartiet nå lader kanonene med hard kritikk mot deler av regjeringens opplegg for kommunereform. Kommunalpolitisk talskvinne Helga Pedersen kritiserer regjeringen både for kommunenes tidsfrist satt til 2016 og for å være særdeles uklar på bruk av tvang.

— Jeg skjønner ikke hva Arbeiderpartiet vil oppnå med denne type oppspill. Helga Pedersens oppførsel er veldig rar. Hun var selv leder av programkomiteen som ved forrige valg foreslo enda strammere rammer enn det regjeringen har lagt opp til. Jeg håper ikke de har tenkt å vinne en kortsiktig gevinst i en kommunevalgkamp for å bremse en kommunereform de i sitt eget program sier er viktig, forteller Solberg.

Tvangspunkt

Erna Solberg understreker at prosessen frem til neste års tidsfrist er frivillig, og at hva som skjer etterpå ikke er avklart.

— Det eneste tvangspunktet i regjeringens innstilling er at hvis en av kommunene som har diskutert sammenslåing sier nei og de andre sier ja, må det være mulig for Stortinget å skjære gjennom. Dette er også Arbeiderpartiet inne på, sier statsministeren.

Publisert: