KrF går inn i regjeringen med én stemmes overvekt: – En historisk dag

KrF går inn i regjeringen Solberg etter et dramatisk landsstyremøte torsdag. Kun én stemme skilte ja og nei-siden i partiet.

Publisert Publisert

FORNØYDE: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (Høyre), Trine Skei Grande (Venstre) og Kjell Ingolf Ropstad (Kristelig Folkeparti) la frem regjeringsplattformen sin på en pressekonferanse torsdag kveld. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

  1. Leserne mener

Det var iskaldt på Gardermoen torsdag kveld. Vinterkulden slo også inn i møterommene til de fire partiene som siden nyttår har forhandlet om å gi Norge en borgerlig flertallsregjering.

Men trass i en truende politisk isfront, kunne statsminister Erna Solberg klokken 21.30 presentere regjeringsplattformen.

Dermed har Solberg klart det som har vært et mål for henne helt siden valgkampen i 2013 – å få samlet KrF, V, H og Frp til en borgerlig flertallsregjering.

Les også

Slik er regjeringsplattformen

Én stemme skilte

Det skjedde etter en svært jevn avstemning i KrFs landsstyre, etter det BT erfarer. Kun to stemmer skal ha skilt partene, med 19 i favør av regjeringsdeltakelse og 17 imot.

I realiteten var det kun én stemme som skilte. Dersom det hadde blitt 18–18 og stemmelikhet, ville nemlig partilederens dobbeltstemme avgjort. Og partileder under avstemningen var fortsatt Knut Arild Hareide, som er imot regjeringsdeltakelsen.

Stortingsrepresentant Tore Storehaug fra Sogn og Fjordane var en av fire «røde» KrF-politikere som snudde, og støttet regjeringsplattformen som var fremforhandlet. Det bekrefter han selv overfor NRK.

Storehaug har tidligere vært en nær alliert av Knut Arild Hareide, men valgte altså å følge Kjell Ingolf Ropstads anbefaling.

De andre tre som snudde, skal ha vært Ingelin Noresjø fra Nordland, fylkesleder Espen Hasle fra Oslo og KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland, ifølge VG.

– Splittet parti

Hareide gikk av etter at stortingsgruppen hadde godkjent avtalen. Kotymen i KrF er at stortingsgruppen følger landsstyrets råd, så i den runden stemte også Hareide for å gå inn i regjering.

Mens KrFs deltakelse hang i en tynn tråd, var Frps vedtak enstemming.

– Fremstår ikke du som den store taperen? fikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad spørsmål om på pressekonferansen.

– Vi har visst hele tiden at vi har et splittet parti. Mange mente at dette var det beste vi kunne oppnå, men at det likevel ikke var nok, svarte Ropstad.

Han sier at selv om landsstyret var splittet, var det en enstemmig stortingsgruppe som vedtok å gå inn i regjering.

– Jeg er stolt og glad over viktige og gode KrF-gjennomslag i denne plattformen, sier Ropstad.

Syv timers møte

Klokken 14 buret landsstyrene i Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti seg inne i hvert sitt møterom på to ulike hotell på Gardermoen.

Ett etter ett kom partiene ut – til sist KrF. Klokken 21.30 kalte de inn til pressekonferanse der de kunngjorde at alle fire partiene har godkjent regjeringsplattformen som partienes forhandlere har kommet frem til.

– Dette er en historisk dag. Vi får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, sa statsminister Erna Solberg.

Publisert