Nåler mot hetetokter

Etter første besøk hos akupunktør Terje Alræk sov Charlotte Lund-Furnes gjennom hele natten – for første gang på fem år.

AKUPUNKTUR ER den alternative behandlingen der effekten er mest dokumentert. Terje Alræk forsker selv på nåleeffekten og var den første i landet med doktorgrad på metoden. Temaet var akupunktur brukt på kvinner med gjentatte urinveisinfeksjoner. Effekten viste seg å være så god at den også vakte oppsikt i legekretser.

Som forsker tilknyttet instituttet for alternativ behandling i Tromsø har Alræk også vært med på en større studie om hetetokter. To dager i uken praktiserer han fortsatt på Akupunkturklinikken i Bergen. Hit kommer det mange kvinner med nettopp hetetokter.

– JEG HADDE VÆRT PLAGET i fem år før jeg fulgte en venninnes råd og prøvde akupunktur. Fordi jeg er brystkreftoperert må jeg være forsiktig med hormontilskudd. Til slutt ble jeg så lei av å leve med de voldsomme hetetoktene at jeg kom hit, forteller Charlotte Lund-Furnes.

Etter seks behandlinger hos Alræk synes hun situasjonen har bedret seg betraktelig. Ikke minst fordi hun nå sover om nettene. Før hun begynte med akupunktur var hun gjerne oppe tre–fire ganger og måtte skifte dyne og pute hver natt fordi de ble gjennomvåte. Hun fikk trøbbel med å fungere skikkelig i jobben som anestesisykepleier.

– Kvinner i helsevesenet viser seg å være mest åpne for alternativ behandling. Hva tror du det skyldes?

– På jobben ser vi jo at mange medisiner virker svært ulikt på folk, for eksempel narkose. Kanskje blir vi mer skeptiske til å bruke piller mot alt, sier hun og legger seg ned på benken.

ALRÆK SETTER FIRE NÅLER i hodet på Charlotte Lund-Furnes. Så får hender og føtter hver sin. Hun kjenner nesten ikke stikket, men sier det kan gjøre vondt når Alræk vrir dem rundt i riktig punkt. Etter hvert får hun en nesten rusliknende følelse og kjenner stort velbehag.

Det kan jo synes utrolig at dette skal stanse hetetokter. Hva i all verden er det disse tynne nålene gjør?

– Kvinner med hetetokter synes å gå rundt med en konstant spenning i kroppen. Nålene trigger punkter som gir hjernen beskjed om å slappe av. Vi kan ikke skreddersy en behandling som passer for alle, hver må behandles individuelt ut fra hvilke symptomer og eventuelt andre plager de har. I kinesisk medisin er det viktig å gi individuell behandling selv om lidelsen er felles, sier Terje Alræk.

UAVHENGIG AV HVA folk kommer for, påpeker nesten alle at allmenntilstanden endres; fordøyelsen blir bedre og de sover tyngre. Akupunktur skal påvirke kroppens energistrømmer, nålestikkene setter i sving endorfinene, kroppens naturlige morfin, og skal derfor virke smertelindrende.

– Akupunktur hjelper ikke på alt, men når ting har låst seg fast i systemet, har den gjerne god effekt. Det handler ofte om at ting blir sittende fast i kroppens hule organer som mage, tarm og galleblære. Disse organene styres av det autonome nervesystemet. Lærer vi å slappe av, fungerer systemet bedre, forklarer akupunktøren.

Jan M. Lillebø