Disse emojiene bruker vi feil

Vet du hva smilefjesene egentlig betyr? Nå skal det ryddes opp.

Unicode Consortium, gruppen som definerer emoji-standarden, jobber angivelig med et nytt sett emojier som skal hindre misforståelser. Foto: Montasje; Niklas Plikk, Teknofil.no
  • Teknofil
  • Torstein Norum Bugge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Emojier har etterhvert blitt mer og mer populære, og i mange tilfeller overtar de roller som skriftspråket tidligere har hatt.

Det er imidlertid ikke fritt for misforståelser. Ta for eksempel «triumf-ansiktet». Her er det bare Windows-emojien som faktisk ser glad ut.

Emojisos.jpg

Fellesstandarden sier at dette skal være en emoji som viser triumf og glede over noe. I realiteten ser imidlertid både Apples og Googles varianter av emojien langt ifra glade ut.IfølgeThe Next WebjobberUnicode Consortium– gruppen som definerer standarden – med et sett nye emojier, som vil hindre misforståelser og endre på en del av smileyene.

De vil også forsøke å fåApple,GoogleogMicrosofttil å endre på sine emoji-pakker. Dette er først og fremst for å klare opp i forskjeller mellom tastaturene, noe du kan se tydelig avlisten de har lagt ut.

Store forskjeller mellom operativsystemene

emojifeilbruk.jpg

Det er nemlig ikke gitt at det hyggelige smilefjeset du sender fra Android-telefonen din er like hyggelig når den kommer frem til Iphone-en til vennen din.Det er heller ikke bare her det er problemer.En del av smileyene forstås feil over alle plattformer, fordi de overhodet ikke tolkes som det de er ment som. Et godteksempel er emojien som skal bety «surmuling».

Denne tolkesnesten alltid som en emoji for «sint», ogUnicodehar lagt inn et forslag med figurer som viser hvordan surmuling faktisk skal se ut.

Kjønnsnøytralitet er nobelt, men ineffektivt

fjes3.jpg

I listen til Unicodeer det forslag til endringer over alle de tre plattformene, men ikke alle er like radikale. De vil for eksempel forminske eller fjerne hareørene på de todansende kvinnenei Apples emoji-tastatur, ettersom det er villedende.Unicode konstaterer også at selv om det er et nobelt mål å gjøre smileyene kjønnsnøytrale, så mister man en del av betydningen – hvilket gjør ikonene ineffektive.

Dette gjelder særlig Android og Windows, som stort sett bare har kjønnsnøytrale ikoner. Unicode selv vil ikke tvinge noen selskaper til å endre sine emojier, men håper skrivet vil inspirere til endring.

En ferdig versjon av endringsforslagene lanseres til sommeren sammen med et sett splitter nye emojier.

Les mer:

— Single som sender smilefjes i meldinger har mer sex 

Snart kan du sende langfinger-emoji til vennene dine

Publisert: