Nå vil Google også overvåke hjemmet ditt

Med sitt nye nettkamera får Google både øyne og øre hjemme hos folk. Det er ikke uproblematisk, mener Datatilsynet.

GOOGLE PÅ KJØKKENET: Det nye kameraet til Google-eide Nest har 130 graders vidvinkel.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er ikke lett å følge med på alle ballene teknologikjempen Google til enhver tid har i luften. De siste årene har det amerikanske selskapet investert milliarder i alt fra selvstyrte roboter til solcelledrevne internett-ballonger.

RØYKVARSLER: Nest lager også en smart røykvarsler.

I fjor vinter la Google intet mindre enn 3,2 milliarder dollar på bordet for firmaet Nest Labs som står bak både en smarttermostat og en nettilkoblet røykvarsler.Nå er Google-eide Nest klare med sitt tredje produkt, et overvåkingskamera som i beste tingenes internett-stil skal kunne snakke sammen med både termostaten og røykvarsleren.

Eksempelvis kan kameraet settes til å gjøre opptak hvis røykvarsleren oppdager røyk, slik at man skal kunne se hva som skjer. Alle de tre enhetene kan styres fra Nests egen mobilapp.

Med Google på veggen

Netsapp.jpg

Spørsmålet en del sikkert stiller seg i disse Snowden-tider, er hvorvidt man bør slippe Google løs med et overvåkningskamera i eget hjem.Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, skjønner godt at mange synes denne typen smarte og nettilkoblede kameraløsninger er både spennende og brukervennlige, men advarer mot å være naiv.

— Selv om Google og Nest oppbevarer opptakene på en forsvarlig måte og i begrenset tid, er gode på sikkerhet og ikke gir andre tilgang, er det likevel slik at det genereres metadata som sammen med all den andre informasjonen Google samler inn, bidrar til verdifull kunnskap om brukerne, sier Skåra, som understreker at han ikke har finlest brukervilkårene til Nest.

Han og oppfordrer alle til å lese og sette seg inn i hva brukervilkårene faktisk innebærer.

Øyne og ører

KOMPAKT: Nest kamerat kan både stå og veggmonteres. FOTO: NEST

— Med kameraet får Google både øyne og øre hjemme hos folk, og kan fange opp når man er hjemme, står opp og legger seg, sier Skåra. Et annet aspekt med nettilkoblet utstyr og tingenes internett, er ifølge Skåra den potensielle faren for at uvedkommende kan hacke seg inn og få tilgang.

Han tror vi helt sikkert kommer til å se eksempler på både hacker- og personvernskandaler i kjølvannet av tingenes internett brer om seg.

— Det er derfor viktig at man tar personvern seriøst når man vurderer for og imot å skulle ta i bruk nye tjenester og produkter som dette.

Ser i mørket

Det trådløse nettkameraet til Nestsom angivelig er basert på Dropcam som Nest kjøpte opp sist sommer, tar opp i 1080p HD-kvalitet, har 130 graders vidvinkel linse og skal kunne filme også i mørket.

cam.jpg

Nest påstår at kameraet ved hjelp av åtte infrarøde LED skal være i stand til å se hele rommet i mørket. Kameraet er dessuten utstyrt med både, bevegelsessensor, mikrofon og høyttaler.Videoopptakene lastes opp i Nests egen skytjeneste, og blir i utgangspunktet tilgjengelig for avspilling i ti dager. Eller du kan velge å abonnere på egen tredve dagers lagringstjeneste kalt «Nest Aware» .

Slipp andre til

I utgangspunktet er kun du selv som kan se bildene fra kameraet, men man kan velge å sette kameraet i et såkalt «public-modus» som gjør at alle med en link til kameraet ditt kan se videostrømmen live.

PÅ LAG: Kamerat fungerer sammen med termostaten til Nest og begge vet om du er hjemme eller bortreist.

Ifølge Nest er dette en fin mulighet om man ønsker at flere skal kunne overvære det som skjer, for eksempel venner og familie som ikke kan være fysisk til stede.Prisen er satt til 199 dollar, cirka 15-1600 kroner, og kameraet vil i første omgang bli lansert i det amerikanske markedet.

Hvor god videokvaliteten og brukervennligheten faktisk er, gjenstår selvsagt å teste, likeledes hvordan kameraet står seg mot konkurrerende kameraløsninger fra D-link, Logitech og andre.

Les også:

Publisert: