Siden 2005 har 40 barn druknet. Nå er det høysesong

Et lite uoppmerksomt øyeblikk er alt som skal til.

FØLG MED: - Det skal bare et øyeblikk til. Hvis de dukker under vann ser man dem ikke, sier Bente Elise How Lode, som er på Sørenga Sjøbad med sine døtre Stella (8), Halldis (7) og Vega (4).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det yrer av liv på Sørenga Sjøbad i Oslo. Bente Elise How Lode (44) sitter på bryggekanten og følger nøye med på sine tre døtre: Stella (8), Halldis (7) og Vega (4).

— Det skal bare et øyeblikk til. Hvis de dukker under vann ser man dem ikke, sier Lode, og forteller at hun for eksempel ikke ville lest bok mens barna lekte ved vannet.

PÅ BRYGGEKANTEN: Bente Elise How Lode passer nøye på sine døtre Stella (8) og Halldis (7), som koser seg på Sørenga Sjøbad.

— Ikke her hvor det er dypt. Men jeg ville fulgt med om de var på stranden også. Å se ned i boken kan være nok, sier Lode.Stella og Halldis kan svømme, men Lode tror at selv om barna er svømmedyktige bør man passe på uansett.

Når de blir store nok til å dra sammen på egenhånd vil hun anbefale at de er flere sammen i vannet.

— Det er viktig at ungene lærer seg å svømme, vi som bor så nære kysten. Det viktigste er vel ikke å være redd eller få panikk, sier hun.

40 barn druknet siden 2005

Vi er på vei inn i høysesongen for ulykker ved sjøen. Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser at juli og august er de to månedene med flest drukningsulykker.

Siden 2005 har 956 personer druknet i Norge. 40 av disse har vært barn under 14 år.

Tall fra Trygg Trafikk viser at 34 barn døde som passasjer i bil i samme periode.

Øyvind Skraastad, leder for Akuttklinikken ved Oslo Universitetssykehus, forteller at fall, vann, trafikk og skåldeskader er hyppige skadeårsaker hos barn. Mens det har vært mye fokus på trafikksikkerhet for barn i bil, har ikke de øvrige årsakene fått den samme oppmerksomheten.

HØYSESONG: Sommeren er høysesong for drukningsulykker. Når små barn er involvert i ulykkene, dreier det seg ofte om kun et bitte lite uoppmerksomt øyeblikk, forteller leder for Akkuttavdelingen ved OUS, Øyvind Skraastad.

— Vår og sommer er det drukning som går igjen. Det har vel ikke vært ett år uten, sier han.Det er vanntemperaturen og tid under vann som er utslagsgivende for om barnet overlever. Dersom det er varmt i vannet, øker risikoen for hjerneskade sterkt etter 8 til 10 minutter. Dersom vannet er kaldere, tar prosessen lenger tid før hjernecellene blir ødelagt.

— Det er derfor helt essensielt å hindre at barn faller i vannet, og det er en utfordring for foreldre, spesielt i badesesongen, sier han.

Nyttig:

Les også

Slik gjør du barnet svømmedyktig i sommer

Ulykkene med små barn har nesten alltid et element av mangel på voksen tilstedeværelse eller oppmerksomhet, og det gjør det ekstra tragisk for de involverte

Kun et bitte lite øyeblikk uoppmerksomhet

De forulykkede er små barn som ikke er svømmedyktige, men som kan komme seg avgårde på egenhånd, ned til halvannet år gamle.

Det dreier seg ofte om et bitte lite uoppmerksomt øyeblikk, fordi de voksne har mange eller mye å passe på. Det kan være mange folk på stranden, og vanskelig å få oversikt. Noen bor i nærheten av elver, større bekker og vann, og barna kommer seg av sted på egenhånd i nærområdet.

Vanskelig for storesøsken å redde i vann

— Noen ganger skal storesøsken passe på, men selv om man kan svømme er det vanskelig å finne en person under vann og redde vedkomne, forteller Skraastad.

De siste årene har de også regelmessig fått inn relativt store barn, forteller han. De er for store til å bli tatt for å ikke kunne svømme, og synes kanskje det er vanskelig å si nei til å bli med venner for å bade. I denne gruppen barn er satsingen på svømmeopplæring veldig viktig, mener Skraastad.

— Hvis man først faller i vannet uten å kunne svømme, er man avhengig at noen ser hva som foregår og kan komme til unnsetning: Dykke, finne og deg. Ulykkene med små barn har nesten alltid et element av mangel på voksen tilstedeværelse eller oppmerksomhet, og det gjør det ekstra tragisk for de involverte , sier han.

BADEENGLER: Stella kan svømme langt, mens Halldis har lært seg å ligge på ryggen hvis hun blir sliten. -Det er viktig at ungene lærer seg å svømme, vi som bor så nærme kysten, sier moren deres, Bente Elise How Lode.

Flere sommertips:

Publisert: