Slik beskytter du babyen i sommervarmen

Med sommeren kommer forventninger om sol og varme. Men hvor mye tåler en liten baby?

SOMMER, SOL OF VARME: Har du omsorg for de minste barna, her er nyttige råd rundt ulike problemstillinger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På helsestasjonene kommer det mange spørsmål om hvordan babyer takler sol og varme, spesielt når ferien nærmer seg. Her er svar på flere av de mest aktuelle problemstillingene.

Melk eller vann for å slukke tørsten?

Mange lurer på om det er greit å gi babyen vann. Barn under seks måneder skal bare ha morsmelk eller morsmelkerstatning. Dersom magen fylles opp med vann, vil det ta plassen for næringsrik melk. Det er viktig å følge med på hydreringen. Dersom barnet ikke har våte bleier, får det i seg for lite væske. Babyen trenger mest sannsynlig hyppigere måltider dersom det er varmt ute.

Barn over seks måneder kan gjerne få vann som tørstedrikk – i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning.

Er babyen kvikk nok?

De små har det fint om de ligger og pludrer. Dersom babyen blir sløv og du får lite kontakt, er det dårlige tegn.

Er barnet sløvt og stille, eller veldig sutrete, kan det være for varmt. Små spedbarn har umoden pusteregulering fram til de er to-tre måneder gamle. Vær obs på at for premature kan dette vare hele det første leveåret. Overoppheting kan i verste fall føre til at barnet dør.

SLAPP BABY I VARMEN: Orker ikke babyen å suge, er det på tide å komme seg bort fra varmen.

Foreldre melder fra om at det kan være vanskelig å få barnet til å sove hvis det er varmt. Babyer regulerer ikke temperaturen så godt, så det er viktig å følge med på hvor varmt barnet er.Dette av samme grunn som en også sier at små babyer ikke bør ligge under en tung voksendyne — det øker faren for krybbedød. Babyer må ikke overopphetes.

En god måte å sjekke om barnet er kvikt på, er å se på hvordan babyen suger. Dersom babyen ikke orker eller klarer å suge, er det viktig at dere kommer dere bort fra varmen. Kanskje kan dere være i en kjøligere kjeller, sette på en vifte eller bruke varmepumpen som air condition. Det går også an å kjøle ned huden med våte omslag.

Dehydrering

Hvor mye som skal til for at barn blir dehydrert, er avhengig av alder. Dersom babyen bare er noen uker gammel, er marginene mindre enn hos et større barn. Sjekk om babyen er våken og kvikk.

Sjekk om bleiene er skikkelig våte. Sover de mer, eller er sugeevnen påvirket? Er du usikker, kontakter du heller lege en gang for mye enn en gang for lite.

En ettåring kan du mer se an. Det er flere måter å sjekke om de er våkne og kvikke.

Det er farligere for et barn dersom dehydreringen skyldes feber, diare eller oppkast. Da mister de veldig mye væske.

Sol og skygge

Barn under seks måneder skal ikke utsettes for direkte sollys i det hele tatt, og trenger derfor begrenset med solkrem. Er barnet 10-12 måneder, og hygger seg mens det krabber ute, kan du smøre barnet der det kommer sol gjennom naturlig bevegelse. Som i ansiktet og på hender.

Forbrukerrådet har testet:

Les også

Kun 11 av 41 solkremer får godkjentstempel

Klær som solbeskyttelse

Barn skal bli robuste, og trenger å få trene huden sin. Men en ettåring bør ikke utsettes for intens sol mens den er naken i strandkanten. Barnet må kanskje holdes, og dere kan gjerne leke og kose dere i vannkanten i noen minutter.

Men etter det bør du kle på barnet. Ha på tøy med lange ermer og som dekker overkroppen. Det er bedre at kroppen dekkes til med klær enn at den smøres inn med masse solkrem når barnet er lite. Men det går også an å ha litt solkrem under klærne.

Har du med baby på stranden, kan du også ta med et lite telt med UV-beskyttelse som babyen kan ligge i. Pass på at det ikke blir for varmt.

Ta pauser

I Syden bør du holde barnet borte fra solen de timene solen er sterkest – mellom 12 og 15. Benytt anledningen til å hvile, spise eller gå litt i skyggen og lek.

Sjekk innholdet i solkremene

Følg med på solkremene. Innholdet kan være skadelig. Se etter svanemerkede produkter uten helse— og miljøskadelige stoffer. Jo yngre barnet er, jo tynnere hud har det, og giftige stoffer

TA PAUSER I SKYGGEN: I Syden bør du holde barnet borte fra solen de timene solen er sterkest – mellom klokken 12 og 15. Benytt anledningen til å hvile, spise eller gå litt i skyggen og lek eller sov.

lagres i kroppen I Norge er det greit å smøre med minimum faktor 15-20 på hender og føtter. I Syden trenger du mer. Men kanskje trenger du ikke faktor 50 og sunblock på små barn.

Er du i varmere strøk, kan det også være lurt å smøre barna før dere skal ut, gjerne en halv time på forhånd. Da får solkremen tid til å trekke skikkelig inn i huden.

Nå tilbys babyene egen barnevakt i Syden:

Les også

Ikke lenger «bare» bamseklubb - nå kommer babyklubben

Kan babyen sove ute i vogn?

Legg gjerne babyen ute i vogn, men følg med. På den måten kan du se hvordan babyens pust og hudfarge er. Det er viktig å la babyen ligge godt skjermet, og passe på at den får rikelig med frisk luft.

Ikke dekk til vognåpningen

Unngå å dekke til åpningen i barnevognen med pledd. Et teppe foran vognåpningen gjør at det raskt blir veldig tett og varmt for babyen. Det øker risikoen for overoppheting og krybbedød. Plasser heller barnet i skyggen, og bruk i stedet myggnett for å dekke vognen. De fleste vogner har også en lufteluke i kalesjen som bør være åpen på varme dager.

Hvordan kle babyen?

Det er ingen ting i veien for at også små babyer kan være lettkledde i varmen. Ligger babyen i en lun vogn eller bag, er det ingen ting i veien for å ta av luen. Det kan også være deilig for babyen og få ligge og sparke litt kun iført en liten body eller bleie på varme dager.

Dersom barnet sitter i vogn, kan det være lurt at det har på seg en solhatt – helst med brem, slik at de kan beskytte ansikt og nakke.

Aldri gå fra barn i bil

Temperaturen inni bilen stiger veldig fort når det er varmt ute. Dessverre dukker det med jevne mellomrom opp hendelser hvor barn har blitt forlatt eller glemt i bil, og noen av episodene har fått tragisk utgang. Ta alltid barnet med deg – også om det sover eller du tenker at du bare blir borte i noen minutter.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Er du opptatt livet med småbarn, her er flere nyttige artikler:

Les også

Barnevaksine hjelper hele befolkningen

Les også

Foreldre finner barnevakt blant fremmede på Facebook

Les også

Mattilsynet advarer mot å gi riskaker til små barn

Les også

Lar de minste seg påvirke av hvem giveren er når det var snakk om å få klistremerker og kjeks?

Les også

Dette er ADHD, og dette er mytene

Kilder:

Helsesøster Lise Gøransson, leder Tasta helsestasjon i Stavanger kommune

Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet NSF

Publisert: