Hyllet fredsprisvinnernes kamp for barns rettigheter

Kampen for barns rett til barndom binder sammen de to fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi som ble hyllet i Oslo rådhus onsdag.

Publisert Publisert

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Barn har rett til skolegang og skal ikke tvinges til å arbeide, understreket Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under seremonien i Oslo rådhus.Han la til at årets pris handler om forbrødring mellom nasjonene, slik det heter i Nobels testamente:

— Det finnes en samvittighet i verden som strekker seg over alle landegrenser, som er uavhengig av religion, kultur og sosial tilhørighet: Det er at barn har rett til en barndom, sa Jagland.

Les også

Skjerper Nobel-sikkerheten

Unison applaus

Tradisjonen tro inntok kongefamilien de fremste plassene blant gjestene som var møtt frem for å hylle den 17 år gamle fredsprisvinneren — historiens yngste - fra Pakistan og 60-åringen fra India: Hun ble skutt og såret av Taliban fordi hun kjemper for jenters rett til utdanning i Pakistan, han har i en årrekke jobbet med å bekjempe barnearbeid i India og personlig hentet barn ut fra slavelignende forhold i fabrikklokaler.

Et fullsatt Oslo rådhus responderte med uforbeholden applaus da Jagland innledet sitt foredrag med å gratulere de to fredsprisvinnerne.

Blant de fremste norske gjestene var også statsminister Erna Solberg (H) og stortingspresident Olemic Thommessen (H) i tillegg til en rekke statsråder og stortingsrepresentanter.

Nøkternt

Den store nobeldagen og hyllesten av Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi startet med arrangementet barnas fredspris på utsiden av rådhuset.

Det arrangementet ekstra symbolsk i år, og fredsprisvinnerne hadde gleden av å varme opp med over 6.000 skolebarn.

Jagland betegnet Malalas mot som «nesten ubeskrivelig». Det ble en spesiell stemning i rådhuset da Jagland nøkternt gjorde rede for det kjente hendelsesforløpet da Taliban forsøkte å drepe henne.

— Men ingenting bør være fjernere fra islam enn å bruke selvmordsbombere mot sine trosfeller eller å skyte mot en ung jente som ikke har krevd noe annet enn å få gå på skole, sa han.

Foredrag

Prisutdelingen ble innledet med Edvard Griegs «Jeg elsker dig» som ble fremføres av tenoren Bror Magnus Tødenes og pianisten Håvard Gimse.

Deretter holdt Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sin tale, før han skal overrekke medalje og diplom til fredsprisvinnerne.

Begge prisvinnerne skal holde hvert sitt Nobel-foredrag, og hele seremonien krydres med innslag av musikere og sangere fra prisvinnernes hjemland Pakistan og India.

Mann med flagg avbrøt nobelseremonien

En ung mann med et flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

cfb6b3dba2bdec702e124c523ec3c506.jpg

Publisert