Ny studie: Svensk snus ikke farlig for hjertet

Den svenskproduserte snusen som selges i Norge øker ikke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Publisert Publisert

SVENSK SNUS: Ikke farlig for hjertet, men ikke ufarlig for helsen. Her fra en snusbutikk i Sverige. Foto: NTB scanpix / Anna Ringstrom

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forskerne i samlestudien Open Heart tror forskjellen mellom svensk og annen snus skyldes kvalitetskravene som stilles i produksjonen i Sverige, melder Dagbladet.

De har samlet 25 studier av røykfri tobakk fra Nord-Amerika og Europa, som alle så på ulike typer snus og utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Ny, norsk studie kommer

Ifølge studien øker ikke snusen risiko for hjertesykdom eller slag, men det er fremdeles ikke risikofritt å snuse, mener eksperter.

Det er funnet indikasjoner på at snusbruk kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret, magesekken og munnhulen, ifølge Kreftforeningen.

Seniorforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier det kommer en egen, oppdatert norsk kunnskapsoppdatering på snus til høsten.

– Overvurderer farene

– Generelt overvurderes farene ved både snus og e-sigaretter i forhold til sigaretter, sier Lund.

Med den nye rapporten ønsker FHI å balansere to syn: De vil at røykerne skal bruke det minst skadelige nikotinalternativet om de ikke klarer å slutte helt, og de ønsker ikke å rekruttere nye personer til snusing og nikotinavhengighet.

Publisert