Aksjon etter langvarig spaning mot tunge kriminelle miljøer

Profilerte medlemmer av flere tunge kriminelle miljøer er blant de pågrepne etter politiets storaksjon i Oslo mandag. Aksjonen er et resultat av lang tids narkospaning.

NTB

— Det er klart at når vi holder øye med tunge kriminelle over lang tid, så får vi øye på litt av hvert. Jeg vil ikke kommentere navn, men det tunge ransmiljøet på Østlandet er representert, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til NTB.

Oslo-politiet har samarbeidet med flere andre politidistrikter, Tollvesenet og utenlandsk politi i etterforskningen av det som blir betegnet som «et sammensatt kriminelt miljø». Politiet aksjonerte tidlig mandag morgen og pågrep en rekke personer. Det er gjort et betydelig narkotikabeslag, ifølge Aas.

— Vi har i lengre etterforsket alvorlig narkotikakriminalitet og mistenkte med base i Oslo, sier han.

Betew nekter skyld

Metkel Betew (36), som slapp ut fra soning etter Nokas-dommen for mindre enn ett år siden, er blant de pågrepne, ifølge VG.

Også Lars Harnes fra MC-klubben Bandidos - blant annet siktet for våpenbesittelse tidligere i sommer siden, ifølge NRK - knyttes til storaksjonen mandag.

— Han har erkjent ulovlig våpenbesittelse, og de faktiske forhold i siktelsen mot han. Jeg har ingen kommentar til påstandene om at han også knyttes til narkotikasaken, forsvarer Anja K. Hellander til NRK.

Betew nekter på sin side straffskyld og mener det hele må bero på en misforståelse, ifølge forsvarer Marius Dietrichson. 36-åringen ble dømt til 16 års forvaring for deltakelse i Nokas-ranet i 2004 og slapp ut i fjor etter at minstetiden på ti år var ferdig sonet.

Framstilles onsdag

Minst fire siktede, trolig flere, blir etter alt å dømme framstilt for varetektsfengsling onsdag. Antallet pågrepne var ikke endelig da NTB snakket med politiet mandag ettermiddag, men ifølge Aas hadde politiet «10-20 navn på personer som skulle pågripes».

Han vil ikke kommentere hvilke andre beslag politiet gjorde under aksjonen, eller om det ble gjort et stort narkotikabeslag eller flere som til sammen utgjør en stor mengde. Ifølge TV 2 skal det imidlertid dreie seg om et stort amfetaminbeslag. Kanalen mener også å vite at antallet pågrepne er 15.