Rune Bjerke: Dette skulle vi ikke gjort

Styret i DNB mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for postboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

- IKKE ULOVLIG: Konsernsjef Rune Bjerke informerer om DNBs datterselskap i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NTB

Banken burde avstått «ikke fordi det ikke var lov, eller at kundene nødvendigvis har gjort noe galt, men fordi strukturene i seg selv kunne misbrukes til a holde formue og inntekter skjult for skattemyndighetene.», heter det i bankens redegjørelse.

Ifølge banken var etableringene av selskapene et brudd på bankens interne retningslinjer for internrevisjonen i DNB Luxembourg mellom 2006 og 2008.

— Det er viktig å få satt hele sakskomplekset i perspektiv. Vår oppgave er sunn bankdrift, ikke å legge til rette for selskaper i lavskattland, sa DNB-sjef Rune Bjerke på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

— Det hjelper oss ikke i dag, men det er viktig å minne om: Vår tilretteleggelse i lavskattland er avsluttet, la han til.

Skulle vært saken foruten

Bjerke sier han har stilt seg selv spørsmålet om alarmklokkene burde ringt kraftigere.

— Særlig har jeg stilt meg dette spørsmålet når jeg har sett på medieoppslag i 2007, da Kristin Halvorsen ba om at vi stoppet tilbudet i Luxembourg, sier han.

Videre spør Bjerke selv:

— Er vi stolte av det som skjedde fra 2006 til 2008? Nei. Skulle vi vært det foruten? Ja, sier han og legger til at med dagens øyne burde det ha blitt stilt flere spørsmål underveis.

Ved avslutningen av pressekonferansen sier DNBs styreleder Anne Carine Tanum at styret har tillit til Rune Bjerke.

Store avsløringer

Gjennom den store, internasjonale dokumentlekkasjen er det avslørt at storbanken, gjennom et datterselskap i Luxembourg, har hjulpet kunder med å opprette 40 postboksselskaper i Seychellene mellom 2006 og 2010. Rundt 30 av selskapene var eid av nordmenn.

Staten, ved Næringsdepartementet, eier 34 prosent av banken, og næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om svar fra styret om opplysningene.

I forrige uke innrømmet DNB at næringsministeren fikk uriktig informasjon da hun i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser.