Frp-kilde spår at Listhaug sikrer flertall i partiet for ny regjeringsplattform

– Når Sylvi Listhaug har godkjent regjeringsplattformen, kommer også Frps landsstyre til å vedta den, spår en sentral kilde i Frps stortingsgruppe.

Publisert Publisert

FORHANDLINGER: Både justisminister Tor Mikkel Wara og tidligere leder Carl I. Hagen fikk komme med innspill til forhandlerne på Gran. Fra venstre: Justisminister Tor Mikkel Wara, parlamentarisk leder Hans Andreas Limi, partileder Siv Jensen, Carl I. Hagen, nestleder Sylvi Listhaug og nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Frp

  • Thomas Spence

Kilden sier at regjeringskritikerne i Frp vil være beroliget hvis Listhaug, som er deres politiske ledestjerne, setter sitt godkjentstempel på avtalen, skriver Aftenposten.

Listhaug har som konstituert nestleder i partiet forhandlet frem plattformen sammen med partileder Siv Jensen, nestleder Ketil Solvik-Olsen og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

Regjeringsforhandlingene på Granavolden ble avsluttet onsdag, og klokken 1400 i dag begynner debatten i Høyre, Frp, Venstre og KrFs stortingsgrupper og landsstyrer.

Først når den er vedtatt i alle partiene – antagelig tidligst ved 1800-tiden i kveld – vil Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad presentere den mye Gran-plattformen.

– Jeg er spent på innholdet. Men jeg er også spent på hvordan det legges frem, hvordan partiledelsen presenterer avtalen og med hvilken entusiasme, sier Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde.

Les også

Torsdag kan Hareides tid som partileder være over

Ønsker skriftlig avstemning

Han ønsker i likhet med flere andre kritiske røster i stortingsgruppen bedre anledning til å lese og sette seg inn i avtalen enn de fikk i fjor da Jeløya-plattformen ble lagt frem.

Hele stortingsgruppen har talerett i debatten om plattformen. Til slutt er det Frps landsstyre, hvor fem stortingsrepresentanter sitter, som skal stemme ja eller nei til avtalen.

De fem er Kari Kjønaas Kjos, Per-Willy Amundsen, Roy Steffensen, Solveig Horne og Åshild Bruun-Gundersen.

Tybring-Gjedde ønsker i likhet med Carl I. Hagen og leder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen, en skriftlig avstemning. Stortingsrepresentant Roy Steffensen har gått sterkt mot dette, og stemningen i partiet tyder på at det ikke blir skriftlig avstemning.

– Jeg håper at man kan stemme etter en helhetlig, politisk vurdering og da er det naturlig med skriftlig avstemning, sier Tybring-Gjedde.

– Det er et stort ansvar, og hvis man føler et underliggende press til å stemme ja, skal du være rimelig trygg for å stemme nei. Du har tross alt en karriere i partiet, og du blir lagt merke til hvis du blir stående ensom alene.

– Tror du mange vil stemme mot avtalen?

– Jeg er glad for at jeg slipper å forholde meg til det. Jeg skal ikke votere, sier han.

Blir avtalen godkjent, er det klart for den første borgerlige flertallsregjeringen siden utvidelsen av den rene Høyre-regjeringen ledet av statsminister Kåre Willoch i 1983.

Den gang gikk KrF og Sp inn i regjeringen som siden mistet flertallet da Frp kom på vippen etter stortingsvalget i 1985.

MØTE: Sylvi Listhaug (FrP) ankommer til landsstyremøtene til regjeringspartiene på Thon hotel Gardermoen torsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Hareides siste dag som leder?

Regjeringsforhandlingene startet onsdag 2. januar på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Før det hadde regjeringspartiene og KrF gjennomført flere uker med sonderinger hvor de avklarte om den politiske enigheten var stor nok til innlede formelle forhandlinger.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, fikk ansvaret for å lede forhandlingene for partiet om inntreden i regjeringen, etter at leder Knut Arild Hareide tapte kampen om veivalget.

Med seg hadde han første nestleder Olaug Bollestad og Erik Lunde fra den røde siden i partiet.

Aftenposten skrev onsdag at Knut Arild Hareide trolig går av som partileder torsdag kveld dersom avtalen blir godkjent, slik han tidligere har varslet.

Fra Venstre deltok partileder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Fra Høyre har partileder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie deltatt.

Les også

Skeptisk KrF-ordfører: – Det ble snakket om en historisk mulighet. Nå får de svare på om det ble oppfylt.

Regjeringskabalen ikke klar

Det der ennå ikke klart hvilke departement KrF får og hvem som skal bli partiets statsråder.

Alt tyder på at partiet får tre statsråder, og at Ropstad er selvskreven. I tillegg vil partiet antagelig ta med en representant for den røde siden av partiet inn i regjeringen.

KrFs inntreden betyr at tre statsråder sitter utrygt. Ifølge Aftenpostens kilder kan det blant annet gjelde barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, landbruks- og matminister Bård Hoksrud og utviklingsminister Nikolai Astrup.

Det er meget mulig at statsministeren benytter anledningen til både å bytte ut flere statsråder og endre departementsstrukturen.

Publisert